Váratlan csere a 2021-ben induló Starliner-tesztküldetés személyzetében

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Chris Ferguson ma eléggé váratlanul bejelentette, hogy visszalép a parancsnoki posztjától, amit a Starliner 2021-ben tervezett emberes tesztküldetésén töltött volna be. A döntése mögött családi ok áll, elmondása szerint ugyanis a következő évben több fontos esemény is várható a családban, amikről nem szeretne lemaradni. Döntését természetesen elfogadta és tiszteletben tartja a NASA és a Boeing is.

Helyét így egy másik veterán asztronauta, Barry “Butch” Wilmore veszi át, aki Mike Fincke és Nicole Mann parancsnokaként fog a Starliner CST-100 űrhajóval repülni. Mivel ő is a program kezdete, tehát 2018 júliusa óta részt vett a Boeing tréningjeiben, nem lesz ismeretlen számára a tesztküldetés, “csupán” a parancsnoki szerepkör feladatait kell átvennie és megtanulnia. A misszió egyébként hasonló lesz a SpaceX Demo-2 küldetéshez, az asztronauták részvételével a Starlinernek is bizonyítania kell a Nemzetközi Űrállomásra tartó, és onnan visszatérő út során, hogy a Crew Dragon mellett szintén alkalmas emberes küldetések végrehajtására.
Wilmore eddig összesen 178 napot töltött két küldetése során a világűrben. 2009-ben az Atlantis űrrepülőgép legénységének tagjaként részt vett az STS-129 misszióban, mely 14 tonna alkatrészt szállított a még építés alatt álló ISS-re, majd 2014-ben egy Szojuz űrhajóval tért vissza az Űrállomásra egy 167 napos küldetés keretében. Összesen négy űrsétán teljesített szolgálatot.

Barry Wilmore
Fotó: NASA
Barry Wilmore és Chris Ferguson
Fotó: NASA
Dark mode powered by Night Eye