Váratlan csere a 2021-ben induló Starliner-tesztküldetés személyzetében

Kapcsolódó

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

55 éve halt meg Jurij Gagarin

A világ első űrhajósának halálának körülményeit még a mai...

Chris Ferguson ma eléggé váratlanul bejelentette, hogy visszalép a parancsnoki posztjától, amit a Starliner 2021-ben tervezett emberes tesztküldetésén töltött volna be. A döntése mögött családi ok áll, elmondása szerint ugyanis a következő évben több fontos esemény is várható a családban, amikről nem szeretne lemaradni. Döntését természetesen elfogadta és tiszteletben tartja a NASA és a Boeing is.

Helyét így egy másik veterán asztronauta, Barry “Butch” Wilmore veszi át, aki Mike Fincke és Nicole Mann parancsnokaként fog a Starliner CST-100 űrhajóval repülni. Mivel ő is a program kezdete, tehát 2018 júliusa óta részt vett a Boeing tréningjeiben, nem lesz ismeretlen számára a tesztküldetés, “csupán” a parancsnoki szerepkör feladatait kell átvennie és megtanulnia. A misszió egyébként hasonló lesz a SpaceX Demo-2 küldetéshez, az asztronauták részvételével a Starlinernek is bizonyítania kell a Nemzetközi Űrállomásra tartó, és onnan visszatérő út során, hogy a Crew Dragon mellett szintén alkalmas emberes küldetések végrehajtására.
Wilmore eddig összesen 178 napot töltött két küldetése során a világűrben. 2009-ben az Atlantis űrrepülőgép legénységének tagjaként részt vett az STS-129 misszióban, mely 14 tonna alkatrészt szállított a még építés alatt álló ISS-re, majd 2014-ben egy Szojuz űrhajóval tért vissza az Űrállomásra egy 167 napos küldetés keretében. Összesen négy űrsétán teljesített szolgálatot.

Barry Wilmore
Fotó: NASA
Barry Wilmore és Chris Ferguson
Fotó: NASA
Dark mode powered by Night Eye