Váratlan csere a 2021-ben induló Starliner-tesztküldetés személyzetében

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Chris Ferguson ma eléggé váratlanul bejelentette, hogy visszalép a parancsnoki posztjától, amit a Starliner 2021-ben tervezett emberes tesztküldetésén töltött volna be. A döntése mögött családi ok áll, elmondása szerint ugyanis a következő évben több fontos esemény is várható a családban, amikről nem szeretne lemaradni. Döntését természetesen elfogadta és tiszteletben tartja a NASA és a Boeing is.

Helyét így egy másik veterán asztronauta, Barry “Butch” Wilmore veszi át, aki Mike Fincke és Nicole Mann parancsnokaként fog a Starliner CST-100 űrhajóval repülni. Mivel ő is a program kezdete, tehát 2018 júliusa óta részt vett a Boeing tréningjeiben, nem lesz ismeretlen számára a tesztküldetés, “csupán” a parancsnoki szerepkör feladatait kell átvennie és megtanulnia. A misszió egyébként hasonló lesz a SpaceX Demo-2 küldetéshez, az asztronauták részvételével a Starlinernek is bizonyítania kell a Nemzetközi Űrállomásra tartó, és onnan visszatérő út során, hogy a Crew Dragon mellett szintén alkalmas emberes küldetések végrehajtására.
Wilmore eddig összesen 178 napot töltött két küldetése során a világűrben. 2009-ben az Atlantis űrrepülőgép legénységének tagjaként részt vett az STS-129 misszióban, mely 14 tonna alkatrészt szállított a még építés alatt álló ISS-re, majd 2014-ben egy Szojuz űrhajóval tért vissza az Űrállomásra egy 167 napos küldetés keretében. Összesen négy űrsétán teljesített szolgálatot.

Barry Wilmore
Fotó: NASA
Barry Wilmore és Chris Ferguson
Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye