Váratlan pályaemelést eszközöltek a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Magyar idő szerint csütörtök este 21:03-kor beindították a Progressz MSz-20 teherhajó hajtóműveit egy nem megtervezett manőver miatt. A hajtóművek 275 másodpercig működtek, az impulzusérték 0,5 m/s volt. Ennek eredményeként az állomás átlagos pályájának magassága 890 m-rel nőtt. A manőverre azért volt szükség mert veszélyes közeledést jósoltak magyar idő szerint 23:50-re 285 méteres távolságból.

Nemsokkal később Dimitrij Rogozin is megerősítette a hírt. „Megerősítem, hogy moszkvai idő szerint 22:03-kor az orosz Progressz MSz-20 teherszállító űrhajó hajtóművei nem tervezett manővert hajtottak végre, hogy elkerüljék a Nemzetközi Űrállomást a Kozmosz-1408 űrszonda egy töredékének veszélyes megközelítéséből.”

Ez volt az első alkalom, amikor a Roszkoszmosz megerősítette, és nyíltan felvállalta hogy a törmelékfelhő hozzájuk köthető, eddig ugyanis nem hivatkoztak rá a pontos nevén. 

2021. november 15-én Oroszország egy ASAT (Anti-Satellite), azaz műholdmegsemmisítési tesztet hajtott végre egy már 1984 óta nem működő Kozmosz-1408 (másnéven Ikar-39) műholdon. Ekkor volt az első alkalom, hogy veszélyesztette az ISS épségét és annak személyzetét, ugyanis a törmelékfelhő és az ISS pályája keresztezték egymást. A körülbelül több mint 1500 darabból álló törmelékfelhő folyamatosan veszélyt jelent a még használatban lévő aktív műholdakra és olykor a Nemzetközi Űrállomásra is.

Manapság az orosz Progressz MSz űrhajók jelentik az ISS pályájának korrekcióinak és az űrszemét elkerülésére irányuló manőverek rendszeres eszközét. Például a közelmúltban ledokkolt Progress MSz-18 összesen 9 korrekciót végzett: 6 tervezett pályaemelést, és 3 manővert a űrszemét elkerülése érdekében.

Az alábbi videót Szergej Korszakov kozmonauta készítette, aki küldetése során most először figyelhette meg a teherhajó hajtóműveinek működését. Később közölte, hogy mostmár semmi sem fenyegeti az ISS-t és továbbra is a pontos ütemterv szerint dolgoznak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye