Váratlanul ért véget a tegnapi űrséta

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Az Expedíció-67 parancsnoka, Oleg Artyemjev és Denisz Matyvejev tegnapi űrsétája a vártnál sokkal korábban fejeződött be, ugyanis Artyemjev Orlan szkafanderének akkumlátora hirtelen merülni kezdett.

Tegnap délután magyar idő szerint 15:43-kor kezdődött meg a 63. orosz űrséta. Minden rendben zajlott és elég hamar el is kezdték telepíteni a két könyökkamerát (CLU-3; CLU-4) az ERA robotkarra, majd leszerelték az indítógyűrűt a két szabályozó egyikéről. Ezután nagyjából 2 óra elteltével a moszkvai repülésirányítók utasítást adtak ki, hogy sürgősen fejezzék be az űrsétát, mert Artyemjev Orlan szkafanderének akkumulátora hirtelen elkezdett merülni. A repülésirányítók, pontosabban Vlagyimir Szolojov, az ISS orosz szegmens vezetője személyesen utasította Artyemjevet, hogy térjen vissza a Poiszk modul légzsilipjéhez, hogy csatlakoztassa a szkafanderét az űrállomás áramellátásához. Emellett figyelmeztették Artyemjevet, hogy megszakadhat a kapcsolat a földi irányítással az állomásra való visszatérése során, és akadozhat a szellőzőventillátor működése is, mindez az áramellátási problémák miatt. Olegnek még viccelődni is volt ideje, megjegyezte hogy szüksége lenne néhány napelemre az Orlan szkafanderére. Szergej Korszakov űrhajós addig az állomáson belül biztonságos konfigurációba helyezte az európai robotkart, Matyvejev pedig az ERA ellenőrzése után tért vissza a Poiszk modul légzsilipjébe. Szerencsére a két űrhajós semmiféle olyan veszélybe nem került, ami az életüket veszélyeztette volna, az el nem végzett feladatokat pedig a következő űrséták során fejezik be. Az Orlan szkafandert várhatóan alaposan kivizsgálják, hogy megtudják mi is történhetett. A találgatások ellenére Artyemjev mindkét szkafandert bő egy héttel már töltőre rakta, így kizárható az űrhajós hibája. De lehetséges, hogy a ruha a töltés során hibás jeleket mutatott, így azt hihették, hogy a ruha 100%-ra fel van töltve.

Az űrséta 4 óra 1 percig tartott, így magyar idő szerint 19:04-kor fejeződött be. Ez volt a 63. orosz űrséta az ISS projekt részeként, és az ötödik 2022-ben. Oleg számára ez volt a 7. űrséta (összesen 45 óra 44 perc), Denisz számára pedig a 3. űrséta volt (18 óra 21 perc).

A kilépés előtti csoportkép. Forrás: Szergej Korszakov

Mozgásban az ERA robotkar.

Dark mode powered by Night Eye