Váratlanul ért véget a tegnapi űrséta

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Az Expedíció-67 parancsnoka, Oleg Artyemjev és Denisz Matyvejev tegnapi űrsétája a vártnál sokkal korábban fejeződött be, ugyanis Artyemjev Orlan szkafanderének akkumlátora hirtelen merülni kezdett.

Tegnap délután magyar idő szerint 15:43-kor kezdődött meg a 63. orosz űrséta. Minden rendben zajlott és elég hamar el is kezdték telepíteni a két könyökkamerát (CLU-3; CLU-4) az ERA robotkarra, majd leszerelték az indítógyűrűt a két szabályozó egyikéről. Ezután nagyjából 2 óra elteltével a moszkvai repülésirányítók utasítást adtak ki, hogy sürgősen fejezzék be az űrsétát, mert Artyemjev Orlan szkafanderének akkumulátora hirtelen elkezdett merülni. A repülésirányítók, pontosabban Vlagyimir Szolojov, az ISS orosz szegmens vezetője személyesen utasította Artyemjevet, hogy térjen vissza a Poiszk modul légzsilipjéhez, hogy csatlakoztassa a szkafanderét az űrállomás áramellátásához. Emellett figyelmeztették Artyemjevet, hogy megszakadhat a kapcsolat a földi irányítással az állomásra való visszatérése során, és akadozhat a szellőzőventillátor működése is, mindez az áramellátási problémák miatt. Olegnek még viccelődni is volt ideje, megjegyezte hogy szüksége lenne néhány napelemre az Orlan szkafanderére. Szergej Korszakov űrhajós addig az állomáson belül biztonságos konfigurációba helyezte az európai robotkart, Matyvejev pedig az ERA ellenőrzése után tért vissza a Poiszk modul légzsilipjébe. Szerencsére a két űrhajós semmiféle olyan veszélybe nem került, ami az életüket veszélyeztette volna, az el nem végzett feladatokat pedig a következő űrséták során fejezik be. Az Orlan szkafandert várhatóan alaposan kivizsgálják, hogy megtudják mi is történhetett. A találgatások ellenére Artyemjev mindkét szkafandert bő egy héttel már töltőre rakta, így kizárható az űrhajós hibája. De lehetséges, hogy a ruha a töltés során hibás jeleket mutatott, így azt hihették, hogy a ruha 100%-ra fel van töltve.

Az űrséta 4 óra 1 percig tartott, így magyar idő szerint 19:04-kor fejeződött be. Ez volt a 63. orosz űrséta az ISS projekt részeként, és az ötödik 2022-ben. Oleg számára ez volt a 7. űrséta (összesen 45 óra 44 perc), Denisz számára pedig a 3. űrséta volt (18 óra 21 perc).

A kilépés előtti csoportkép. Forrás: Szergej Korszakov

Mozgásban az ERA robotkar.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye