Váratlanul lemondta a Hold körüli útját a Starshippel Maezava Juszaku japán milliárdos

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A 2018-ban meghirdetett dearMoon névre keresztelt út során nyolc művészt vitt volna magával az üzletember.

Egy küldetés már biztos nem fog megvalósulni a Starshippel: Maezava Juszaku japán milliárdos üzletember a tegnapi napon bejelentette, hogy lemondja a 2018-ban beharangozott Hold körüli utat.

A dearMoon eredeti kitűzése szerint 2023-ban kellett volna megvalósulnia Maezava útjának, mely egy kb. 6 napig tartó Hold körüli utat foglalt magában, és amire nyolc művészt is magával vitt volna a Starship egyik első személyzetes repülésén, de minden idők legnagyobb és legerősebb rakétájának fejlesztése nem olyan ütemben haladt, hogy ez a terv valóban megvalósulhasson.
Az üzletember a következőt nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban: „Úgy írtam alá a szerződést 2018-ban, hogy 2023 végéig valóban elindulhatunk. Bár tudom, hogy a Starship egy fejlesztési projekt, de még mindig nem tudni, mikor szállíthat először embereket. A magam részéről már nem látom, hogy lenne jövőm ebben a projektben, és nagyon sajnálom, hogy a kiválasztott személyzet tagjait tovább kell váratnom. De annak ellenére, hogy ez egy nehéz döntés, ezennel elállok az utazás lehetőségétől. Mindenkitől elnézést kérek, aki izgatottan várta a projekt létrejöttét és most csalódott.”

Maezava 5 éve nem kis meglepetést okozott, amikor Elon Musk-kal együtt bejelentette az utat, miközben a Starship tényleges fejlesztése még el sem kezdődött. Tekintve, hogy számos dologban merőben újdonságot jelent a rakéta, eléggé irreális várakozásnak tűnt már akkor is, hogy 2023 végéig elindulhatnak vele, ráadásul rögtön egy Hold körüli útra. 
Addig is, amíg a dearMoon-ra várakozott, Maezava a Szojuz MSz-20 küldetés keretében a Nemzetközi Űrállomásra utazott Hirano Jozoval és Alekszandr Miszurkinnel, hogy 12 napot töltsenek a fedélzeten, mindent megörökítve. 

A mostani döntés talán ugyanúgy nagy meglepetésnek tűnik, viszont ha egy pillantást vetünk a milliárdos vagyonára, elképzelhető, hogy pénzügyi ok áll valójában az utazástól való elállás mögött: 2018-ban 2,7 milliárd dolláros vagyona volt, 2021-ben 2 milliárd, 2024-ben pedig „már csak” 1,4 milliárd dollár. Ez persze még mindig jelentős vagyon, de egy Starship utazás sem két fillér lenne egyelőre napjainkban, főleg nem a Hold köré, 6 napos út keretében…

Elon Musk és Maezava Juszaku a projekt bejelentésén 2018 szeptemberében.

 

A tervezett személyzet + 2 fő tartalék, köztük Tim Dodd, az Everyday Astronaut csatorna tulajdonosa
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye