Vega-C: átment a főpróbán az áttervezett második fokozat

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Sikeresen teljesítette a földi hajtóműtesztet a két évvel ezelőtt startbalesetet okozó motor áttervezett változata, tájékoztatott az Európai Űrügynökség.

A Vega-C hordozórakéta komponenseinek fő beszállítója, az Avio május 28-án hajtotta végre az újratervezett Zefiro-40 rakétamotor statikus hajtóműtesztjét olaszországi tesztüzemében. A beszámolók szerint a próba sikeres volt, így egy újabb lépéssel kerültünk közelebb az európai könnyűrakéta újbóli repüléseihez.

Zefiro-40 akció közben. Kép forrása: ESA/Avio

A Vega-C második fokozataként szolgáló Zefiro-40 94 másodperces működési időt produkált nominálisan, így megfelelt a teszt követelményeinek. Ez a szilárd hajtóanyagú rakétamotor volt a felelős a Vega-C 2022 decemberében bekövetkezett kudarcának, amikor a hajtómű kilépő nyílása a vártnál sokkal nagyobb mértékben erodálódott, és ezáltal drasztikusan csökkent a nyomás az égéstérben.

A repülés utáni vizsgálat megállapította, hogy a balesetet nem megfelelő CFRC (Carbon Fiber – Reinforced Carbon) kompozitanyagok használata okozta. Bár az Avio kezdetben lecserélte a balesetet okozó anyagot, egy későbbi, 2023-as statikus teszten a motor ismét meghibásodott, és ekkor szintén egy hasonló nyomásprobléma lépett fel az égéstérben. Ez után már nem volt más választása az Avio-nak, mint hogy teljesen áttervezze a Zefiro-40-es égéstér-fúvóka részeit.

„A teszt során mért tolóerő-görbe nominális, és az előre várt, elméleti eredményekkel megegyezik, ami azt jelenti, hogy a motor jól működik.” – számolt be a tesztről Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója.

Egy 2018-as tesztről készült videó:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye