Vega: hat műhold Föld körüli pályán

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Ma hajnalban egy európai Vega rakéta startolt a Guyana Űrközpontból, hat műhold felbocsátása céljából. A start pontos időpontja reggel 3 óra 50 perc volt. A VLS startálláson elhelyezett Vega rakéta immáron 18. alkalommal indult el m ám most egy „különleges” célja is volt a missziónak: ez volt a Vega második „return to flight” küldetése, ugyanis az előző indítás sajnos kudarccal végződött.

A rakéta első fokozatént szolgáló P80 szilárd hajtóanyagú motor T-0 másodperckor indult be, és a kezdeti toló-tömeg aránynak köszönhetően a Vega rakéta szöcskeként hagyta el a startállást. Kicsit kevesebb mint 2 perccel az indulás után az első és második fokozat szétváltak, és a Zefiro-23 szilárd hajtóanyagú rakétamotor is beindult. T+3:51-kor az összes hajtóanyag elégetése után a Zefiro-23 is leállt, és a Zefiro-9 fokozat vette át a helyét. T+6:33-kor a Z9 is befejezte a működését. Ekkor a rakéta 7,48 km/s sebességgel haladt, kb. 1,5 percig ballisztikus módon.

Az AVUM folyékony hajtóanyagú fokozat több precíz manővert is végrehajtott, hogy az összes hasznos teher a kívánt pályára kerüljön. T+54 perckor vált le a Pléiades Neo-3 műhold, majd egy órával és két AVUM-manőverrel később a másodlagos rakományként szolgáló kisműholdak is leváltak az adapterről.

Részletes profilunkat itt olvashatjátok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye