Vége egy korszaknak

Kapcsolódó

A hónap 10. Starlink küldetésére került sor ma

Az újabb 23 műhold felbocsátására pedig a 10. útját...

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Leszakadt az Arecibo Obszervatórium felső, 900 tonnás platformja és belezuhant a rádióteleszkóp antennatányérjába. A csillagászok szerint egy nagyon értékes eszközt vesztettünk el, ugyanis Arecibo nagy szerepet játszott a földközeli objektumok észrevételében és kutatásában.

Már csak a három tartópillér maradt meg…
Forrás: @deborahtiempo

Sajnos már korábban jelentkeztek statikai hibák, illetve meghibásodások. Az obszervatóriumot folyamatosan ostromolták a hurrikánok és viharok, a mérnökök már évek óta aggódtak a komplexum és az itt dolgozók biztonságáért. 2020 augusztusában elszakadt egy főtartókábel, és egy 30 méteres lyukat hagyott maga után az antennatányéron. Az amerikai National Sciences Foundation (NSF) rendelt egy új kábelt, illetve bezárták a létesítményt a javítások idejére. Mielőtt meg tudták volna kezdeni a munkát, egy másik főtartókábel is elszakadt és darabokra törte az alatta lévő antennatányér moduljait. A második incidens után az NSF úgy döntött, hogy végleg bezárják az Arecibo komplexumot. November 19-én döntöttek úgy, hogy leszerelik a 900 tonnás vevőegységet és a Gregory-féle kupolát, de úgy tűnik erre már sosem kerülhet sor….

Az Arecibo Obszervatórium az első kábelszakadás után
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye