Véget ért 30 év után a Geotail-misszió

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

30 évnyi pályán töltött idő után véget ért a Geotail szonda űrbéli tevékenysége, mely missziót a NASA és a JAXA kooperációja hívott életre. A küldetés lezárását az űrszonda megmaradt adatrögzítőjének meghibásodása okozta. A Geotail összesen két ilyen berendezéssel rendelkezett; az elsőt 2012-ben, a másodikat pedig 2022. június 28-án veszítette el. Miután a távoli javítási kísérletek kudarcot vallottak, a küldetés műveleteit még azon a napon befejezettnek nyilvánították.

Az űreszköz 1992. július 24-én indult egy Delta II hordozórakéta fedélzetén az LC-17A startállásról, Cape Canaveral-ből. A kb. 980 kilogrammos Geotail működése innentől datálható, mely így összesen 30 évet és 4 hónapot töltött vizsgálódással. A Föld körül keringő szonda ennek során hatalmas adatkészletet gyűjtött a magnetoszféra szerkezetéről és dinamikájáról. Az eredeti tervek szerint ugyan négyéves időtartamra tervezték, a küldetést többször is meghosszabbították, mivel a Geotail kiváló minőségű adatokat szolgáltatott, melyek több mint ezer tudományos publikációhoz járultak hozzá.

Az indítás pillanata. Forrás: NASA

A Geotail egy elnyújtott pályán tevékenykedett a magnetoszféra peremén, és adatokat gyűjtött az ott zajló fizikai folyamatokról, hogy segítsen megérteni, miként, és milyen gyorsan jut el a Napból származó energia a Földre. Az évek során a Geotail együttműködött a NASA számos más űrmissziójával is, köztük az MMS (Magnetospheric Multiscale), a Van Allen Probes, a Cluster, valamint a Wind küldetésekkel. A űrszonda a Földtől időnként akár 193 000 kilométerre is eljutó pályájával segített kiegészítő adatokat szolgáltatni a magnetoszféra távoli részeiről, hogy a tudósok teljes képet kapjanak arról, hogy az egyik területen észlelt események hogyan hatnak más régiókra. A Geotail a földi megfigyelésekkel is párosult, hogy megerősítse a sarki fény kialakulásának helyét és mechanizmusát. És bár a szonda befejezte az új adatok gyűjtését, a tudományos felfedezéseknek még koránt sincs vége, ugyanis a kutatók a következő években is folytatják a megszerzett adatok tanulmányozását.

Forrás: JAXA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye