Véget ért a marsi életkörülményeket szimuláló tesztküldetés első felvonása

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Befejeződött a NASA CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) nevű programjának első felvonása, mely tavaly június 25-én vette kezdetét. A négytagú személyzet, azaz Kelly Hasten (parancsnok), Nathan Jones (egészségügyi tiszt), Ross Brockwell (repülőmérnök) és Anka Solario (tudományos tiszt) 378 napot töltöttek elszigetelten egy szimulált marsi élőhelyen, egészen pontosan a Mars Dune Alpha Habitat nevű, 3D nyomtatással készült lakóegységben.

A négyes július 6-án lépett ki azon a bizonyos ajtón, ami elzárta őket a „földi” élettől, a családjuktól és a barátoktól. A csapatot Kjell Lindgren, a NASA űrhajósa sok mosoly kíséretében nagy örömmel üdvözölte. Ez volt az első a három tervezett tesztküldetésből; a következőkre 2025-ben, és 2026-ban fog sor kerülni.

Képek forrása: NASA

A program fő célja a későbbi, tényleges marsi emberes jelenlétre való felkészülés és a jelentkezők életkörülményeiről, fizikai, egészségügyi és viselkedésbeli változásaikról való minél több adat begyűjtése. A Johnson Űrközpontban kialakított kb. 158 m²-es lakóegység egy teljesen elszigetelt építmény, ahol létrehoztak konyhát, egészségügyi, rekreációs, fitnesz és közösségi helyiségeket, illetve a személyzet elkülönített helyen tud majd növénytermesztéssel és egyéb technikai tevékenységekkel foglalatoskodni. A küldetésen résztvevő négy fő számára külön magánrészleget is kialakítottak.

A NASA által közvetített adás:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye