Véget ért az Astrobotic és a Peregrine leszállóegység küldetése

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Az űreszköz tegnap este irányított visszatérést hajtott végre a Föld légkörébe, ahol megsemmisült.

Igencsak mozgalmas és eseménydús másfél hét áll az Astrobotic magáncég mögött, akik első alkalommal kíséreltek meg amerikai kereskedelmi leszállóegységet a Holdra juttatni. Ahogy korábbi cikkeinkben (lásd a listát lejjebb) beszámoltunk róla, az elsődleges célkitűzésnek már az indítás után másnap búcsút kellett inteniük, mivel a Peregrine egyik üzemanyagtartálya egy szelephiba miatt kipukkadt és az oxidálószer szivárogni kezdett belőle. Bár a holdraszállásra esélye sem lehetett így az űreszköznek, a földi csapat heroikus küzdelmet folytatott, hogy életben tartsa az imbolygó leszállóegységet, és legalább a műszeregységekkel való kapcsolattartást és kommunikációt igyekeztek tesztelni, miközben a Peregrine-nel többször is pályát módosítottak, hogy egy elnyújtott ellipszis alakú pályán végül a Föld felé induljon.

10 nappal a Vulcan hordozórakéta hibátlan pályára állítása után tegnap este magyar idő szerint végül 21:50 körül megszakadt a kapcsolat a Peregrine és a földi irányítás között, ami már a Föld légkörébe való visszatérést jelentette. A számítások szerint 22:04 körül, a Csendes-óceán déli részén, lakott területektől távol kijelölt zóna felett semmisülhetett meg az űreszköz, de a hivatalos szervek visszajelzését még nem hozta nyilvánosságra a cég.

Bár az Astrobotic első holdraszállási próbálkozása nem sikerült, így is rengeteget tanulhattak a hibából, és a következő, Griffin leszállóegység küldetéséhez is fontos adatokkal, tapasztalatokkal gazdagodhattak. A cég nagyon szimpatikusnak bizonyult végig a másfél hét során, hiszen naponta akár több alkalommal is tájékoztatást adtak ki a Peregrine és a küldetés adott helyzetéről, és amit tudtak, kihoztak a küldetésből a végzetes hiba bekövetkezte után is. Reméljük, legközelebb már a sikeres holdraszállást ünnepelhetik a mérnökök, és velük együtt mi is!

Az utolsó földi felvétel a Peregrine-ről visszatérése közben:

Korábbi cikkeink + hírfolyamunk a témában:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye