Véget ért az Astrobotic és a Peregrine leszállóegység küldetése

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Az űreszköz tegnap este irányított visszatérést hajtott végre a Föld légkörébe, ahol megsemmisült.

Igencsak mozgalmas és eseménydús másfél hét áll az Astrobotic magáncég mögött, akik első alkalommal kíséreltek meg amerikai kereskedelmi leszállóegységet a Holdra juttatni. Ahogy korábbi cikkeinkben (lásd a listát lejjebb) beszámoltunk róla, az elsődleges célkitűzésnek már az indítás után másnap búcsút kellett inteniük, mivel a Peregrine egyik üzemanyagtartálya egy szelephiba miatt kipukkadt és az oxidálószer szivárogni kezdett belőle. Bár a holdraszállásra esélye sem lehetett így az űreszköznek, a földi csapat heroikus küzdelmet folytatott, hogy életben tartsa az imbolygó leszállóegységet, és legalább a műszeregységekkel való kapcsolattartást és kommunikációt igyekeztek tesztelni, miközben a Peregrine-nel többször is pályát módosítottak, hogy egy elnyújtott ellipszis alakú pályán végül a Föld felé induljon.

10 nappal a Vulcan hordozórakéta hibátlan pályára állítása után tegnap este magyar idő szerint végül 21:50 körül megszakadt a kapcsolat a Peregrine és a földi irányítás között, ami már a Föld légkörébe való visszatérést jelentette. A számítások szerint 22:04 körül, a Csendes-óceán déli részén, lakott területektől távol kijelölt zóna felett semmisülhetett meg az űreszköz, de a hivatalos szervek visszajelzését még nem hozta nyilvánosságra a cég.

Bár az Astrobotic első holdraszállási próbálkozása nem sikerült, így is rengeteget tanulhattak a hibából, és a következő, Griffin leszállóegység küldetéséhez is fontos adatokkal, tapasztalatokkal gazdagodhattak. A cég nagyon szimpatikusnak bizonyult végig a másfél hét során, hiszen naponta akár több alkalommal is tájékoztatást adtak ki a Peregrine és a küldetés adott helyzetéről, és amit tudtak, kihoztak a küldetésből a végzetes hiba bekövetkezte után is. Reméljük, legközelebb már a sikeres holdraszállást ünnepelhetik a mérnökök, és velük együtt mi is!

Az utolsó földi felvétel a Peregrine-ről visszatérése közben:

Korábbi cikkeink + hírfolyamunk a témában:

Dark mode powered by Night Eye