Véget ért az Ingenuity küldetése

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Az Ingenuity 2021. február 18-án érkezett a Marsra a Perseverance rover hasára szerelve, először 2021. április 19-én emelkedett a magasba. Eredetileg 5 misszió végrehajtására tervezték, hogy demonstrálja, lehetséges a repülés egy forgószárnyas eszközzel a Mars ritka légkörében. A kis helikopter túlszárnyalta a mérnökök elvárásait, és a tesztrepülésekből hamar kutatómunka lett. Szárnyalása a tervezett 30 nap helyett közel 3 évig tartott, egészen 2024. január 18-ig, a 72. küldetésig, amikor egy rosszul sikerült landolás során megsérült, és röpképtelenné vált.

Az Ingenuity 2021 márciusában a Perseverance marsjáró alján várja, hogy első alkalommal leereszkedjen a Mars felszínére. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Ahogy arról beszámoltunk, a legutóbbi alkalommal egy rövid ideig tartó, horizontális irányú repülést hajtott végre az Ingenuity. Ennek célja az volt, hogy meghatározzák a helyzetét, miután az azt megelőző 71. repülés során kényszerleszállást hajtott végre. Az adatok azt mutatják, hogy a helikopter a terveknek megfelelően elérte a maximális 12 méteres magasságot, és 4,5 másodpercig lebegett, mielőtt másodpercenként 1 m/s) sebességgel megkezdte a süllyedést. A tervezett ereszkedés során a felszín felett 1 méterrel azonban megszakadt a kommunikáció a helikopter és a Perseverance között. Ez önmagában még nem lenne végzetes, ugyanis a forgószárnyast úgy tervezték, hogy képes legyen autonóm módon repülni és biztonságosan landolni. 2021. december 5-én, a 17. küldetés során erre volt is példa. Ekkor az ereszkedés során egy domb árnyékolta le a kommunikációt a két eszköz között.

A kapcsolat ahogy néhány éve, úgy most is hamar helyreállt és úgy tűnhetett, minden rendben, a beérkező képek azonban sajnos nem ezt mutatták. A felvételek tanúbizonysága szerint az Ingenuity bár függőleges helyzetben áll, egy, vagy több forgólapátja megsérült, ami miatt többet nem tud felemelkedni, küldetése tehát véget ért.

Az Ingenuity sérült forgószárnyának árnyéka. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Az Ingenuity csapata a következő napokban az utolsó teszteket fogja végezni a helikopter rendszerein, és letölti a fennmaradó képeket és adatokat. Ennek során megvizsgálják a kommunikáció megszakadásának okát és a helikopter leszálláskori pozícióját is, mi okozhatta a sérülést. A Perseverance jelenleg túl messze van ahhoz, hogy megpróbáljon képet készíteni a helikopterről a végső állomáshelyén.

Az Ingenuity sikertörténete

A majdnem 1000 marsi napot, azaz az eredetileg tervezettnél több mint 33-szor hosszabb ideig tartó küldetés során az Ingenuity bizonyította, hogy lehetséges a motoros, irányított repülés egy másik bolygón. 72 küldetése alatt összesen 128,8 percet töltött repüléssel a Mars ritka légkörében, melynek során 17,0 km-t tett meg. Képes volt 24 méteres magasságig emelkedni és 10 m/s sebességet elérni.

Az Ingenuity teljesítménye infografikán. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Rendkívül hatékony társa volt a Perseverance marsjárónak, hiszen  olyan területek előzetes felmérése vált általa lehetővé, amelyek a rover számára érdekesnek tűnhetnek, vagy épp megközelíthetetlenek voltak a számára. Az Ingenuity segítségével gyorsabb, és hatékonyabb útvonalakat lehetett tervezni a marsjáró számára, valamint a mintavételi célpontok kijelölésében is jelentős szerepe volt.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Perseverance tesz-e egy kitérőt az Ingenuity felé, hogy megörökíthesse végső állomáshelyén, mielőtt végleg magára hagyja és egyedül folytatja küldetését, a Mars zord felszínén. Az biztos, hogy az Ingenuity kikövezte az utat a Mars és más potenciális célpontok jövőbeli légi felfedezői számára.

Köszönjük Ingenuity!

Az Ingenuity 2023. augusztus 2-án a Perseverance szemszögéből. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Dark mode powered by Night Eye