Véget ért az Ingenuity küldetése

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Az Ingenuity 2021. február 18-án érkezett a Marsra a Perseverance rover hasára szerelve, először 2021. április 19-én emelkedett a magasba. Eredetileg 5 misszió végrehajtására tervezték, hogy demonstrálja, lehetséges a repülés egy forgószárnyas eszközzel a Mars ritka légkörében. A kis helikopter túlszárnyalta a mérnökök elvárásait, és a tesztrepülésekből hamar kutatómunka lett. Szárnyalása a tervezett 30 nap helyett közel 3 évig tartott, egészen 2024. január 18-ig, a 72. küldetésig, amikor egy rosszul sikerült landolás során megsérült, és röpképtelenné vált.

Az Ingenuity 2021 márciusában a Perseverance marsjáró alján várja, hogy első alkalommal leereszkedjen a Mars felszínére. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Ahogy arról beszámoltunk, a legutóbbi alkalommal egy rövid ideig tartó, horizontális irányú repülést hajtott végre az Ingenuity. Ennek célja az volt, hogy meghatározzák a helyzetét, miután az azt megelőző 71. repülés során kényszerleszállást hajtott végre. Az adatok azt mutatják, hogy a helikopter a terveknek megfelelően elérte a maximális 12 méteres magasságot, és 4,5 másodpercig lebegett, mielőtt másodpercenként 1 m/s) sebességgel megkezdte a süllyedést. A tervezett ereszkedés során a felszín felett 1 méterrel azonban megszakadt a kommunikáció a helikopter és a Perseverance között. Ez önmagában még nem lenne végzetes, ugyanis a forgószárnyast úgy tervezték, hogy képes legyen autonóm módon repülni és biztonságosan landolni. 2021. december 5-én, a 17. küldetés során erre volt is példa. Ekkor az ereszkedés során egy domb árnyékolta le a kommunikációt a két eszköz között.

A kapcsolat ahogy néhány éve, úgy most is hamar helyreállt és úgy tűnhetett, minden rendben, a beérkező képek azonban sajnos nem ezt mutatták. A felvételek tanúbizonysága szerint az Ingenuity bár függőleges helyzetben áll, egy, vagy több forgólapátja megsérült, ami miatt többet nem tud felemelkedni, küldetése tehát véget ért.

Az Ingenuity sérült forgószárnyának árnyéka. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Az Ingenuity csapata a következő napokban az utolsó teszteket fogja végezni a helikopter rendszerein, és letölti a fennmaradó képeket és adatokat. Ennek során megvizsgálják a kommunikáció megszakadásának okát és a helikopter leszálláskori pozícióját is, mi okozhatta a sérülést. A Perseverance jelenleg túl messze van ahhoz, hogy megpróbáljon képet készíteni a helikopterről a végső állomáshelyén.

Az Ingenuity sikertörténete

A majdnem 1000 marsi napot, azaz az eredetileg tervezettnél több mint 33-szor hosszabb ideig tartó küldetés során az Ingenuity bizonyította, hogy lehetséges a motoros, irányított repülés egy másik bolygón. 72 küldetése alatt összesen 128,8 percet töltött repüléssel a Mars ritka légkörében, melynek során 17,0 km-t tett meg. Képes volt 24 méteres magasságig emelkedni és 10 m/s sebességet elérni.

Az Ingenuity teljesítménye infografikán. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Rendkívül hatékony társa volt a Perseverance marsjárónak, hiszen  olyan területek előzetes felmérése vált általa lehetővé, amelyek a rover számára érdekesnek tűnhetnek, vagy épp megközelíthetetlenek voltak a számára. Az Ingenuity segítségével gyorsabb, és hatékonyabb útvonalakat lehetett tervezni a marsjáró számára, valamint a mintavételi célpontok kijelölésében is jelentős szerepe volt.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Perseverance tesz-e egy kitérőt az Ingenuity felé, hogy megörökíthesse végső állomáshelyén, mielőtt végleg magára hagyja és egyedül folytatja küldetését, a Mars zord felszínén. Az biztos, hogy az Ingenuity kikövezte az utat a Mars és más potenciális célpontok jövőbeli légi felfedezői számára.

Köszönjük Ingenuity!

Az Ingenuity 2023. augusztus 2-án a Perseverance szemszögéből. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye