Végleg elhallgat a ULA Delta rakétájának gyártósora

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

A Boeing és a Lockheed Martin 50-50%-os közös vállalata, a United Launch Alliance bezárta az alabamai összeszerelő sorát, ahol a Delta rakéták készültek. Minderre akkor került sor, miután a gyárból kigördült a 389., és egyben utolsó Delta is, hogy az a floridai indítóközpontba utazzon. Ezzel tehát a komplexum teljes mértékben felszabadult a következő generációs Vulcan hordozórakéta számára.

Gary Wentz, a ULA kormányzati és kereskedelmi programokért felelős alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az alabamai gyár dolgozói még 2023 elején befejezték az utolsó darab nehézrakétájuk összeszerelését és tesztelését. „Jelenleg folyamatban van a gyár átállítása, hogy támogassuk a Vulcan hardverinek magasabb arányú gyártását. – tette hozzá.

A Delta IV Heavy főbb darabjai májusban érkeztek meg Cape Canaveralbe a vállalat R/S RocketShip nevű rakétaszállító hajóján, hogy megkezdődhessenek a végső indítási előkészületek a Delta rakétaprogram utolsó repülésére, amit 2024 elejére terveznek, és ami az NROL-70 jelet viseli.

Mint azt korábban már megírtuk, a Delta IV Heavy nyugdíjazásra kerül, utódja pedig az új generációs Vulcan lesz, amely a tervek szerint még idén végrehajtja első tesztrepülését. Utóbbi fogja felváltani a ULA Atlas-5 rakétáját is, ám mielőtt ez bekövetkezne, a Lockheed Martin által kifejlesztett hordozó még további 19 misszióban fog részt vállalni.

Az utolsó Delta IV Heavy fő alkotóelemeinek átszállítása. Forrás: Stephen Clark/Spaceflight Now
Dark mode powered by Night Eye