Végrehajtották a nagy sebességű rotortesztet – hétfőn repülhet az Ingenuity

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Frissítés – 2021. április 17.

A NASA legkorábban hétfőre, azaz április 19-re tűzte ki az Ingenuity repülésének időpontját, amelyre magyar idő szerint hozzávetőlegesen délelőtt 9 óra 30 perckor kerülhet sor. Mivel az adatoknak kell néhány óra, hogy eljussanak a Földre, az élő közvetítés az eseményről magyar idő szerint délután 12 óra 15 perckor kezdődik és ezen a linken lesz követhető.

Április 16-án, Wilbur Wright születésének 154. évfordulóján teljesítette a nagy sebességű rotortesztet az Ingenuity helikopter.

Pontosan 1 hete, április 10-én érkezett a hír, a helikopter április 11-re kitűzött repülésének elhalasztásáról a rotorok teljes fordulatszámú tesztje közben fellépő szoftveres hiba miatt, a tegnapi napon azonban végül megtörténhetett az eszköz rotorjainak hozzávetőlegesen 2400 fordulat/perces tesztje.

Egy korábbi felvétel az Ingenuity rotorjainak alacsony fordulatszámú tesztjéről. Forrás: NASA

A csapat két lehetséges megközelítésen dolgozott, és dolgozik továbbra is párhuzamosan: Az egyik megoldás (amelynek köszönhetően a tegnapi teszt sikerült), néhány további parancs hozzáadása volt a repülési szekvenciához. Ezt a megközelítést a Földön és a Marson egyaránt tesztelték, és a helikopter biztonságának veszélyeztetése nélkül hajthatták végre. A másik megoldás a repülésvezérlő szoftver módosítása és újratelepítése. Ez egy célzottabb megoldás egy ismert probléma orvoslására, azonban az új szoftver tesztelése és hitelesítése több napot vett igénybe, az új fájlok átvitele és betöltése a helikopterre pedig még több idő lesz.

Azt, hogy a repüléshez melyik megoldást fogják alkalmazni, még nem döntötték el, a tegnapi teszt adatainak kiértékelése folyamatban van. Amennyiben a későbbiekben (várhatóan magyar idő szerint ma délután) megtörténik, frissítjük cikkünket.

A repülés tervezett dátumáról továbbra sincs pontos információ, ezt a döntést is a kiértékelt adatok függvényében hozzák meg.

Dark mode powered by Night Eye