Végrehajtották a nagy sebességű rotortesztet – hétfőn repülhet az Ingenuity

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Frissítés – 2021. április 17.

A NASA legkorábban hétfőre, azaz április 19-re tűzte ki az Ingenuity repülésének időpontját, amelyre magyar idő szerint hozzávetőlegesen délelőtt 9 óra 30 perckor kerülhet sor. Mivel az adatoknak kell néhány óra, hogy eljussanak a Földre, az élő közvetítés az eseményről magyar idő szerint délután 12 óra 15 perckor kezdődik és ezen a linken lesz követhető.

Április 16-án, Wilbur Wright születésének 154. évfordulóján teljesítette a nagy sebességű rotortesztet az Ingenuity helikopter.

Pontosan 1 hete, április 10-én érkezett a hír, a helikopter április 11-re kitűzött repülésének elhalasztásáról a rotorok teljes fordulatszámú tesztje közben fellépő szoftveres hiba miatt, a tegnapi napon azonban végül megtörténhetett az eszköz rotorjainak hozzávetőlegesen 2400 fordulat/perces tesztje.

Egy korábbi felvétel az Ingenuity rotorjainak alacsony fordulatszámú tesztjéről. Forrás: NASA

A csapat két lehetséges megközelítésen dolgozott, és dolgozik továbbra is párhuzamosan: Az egyik megoldás (amelynek köszönhetően a tegnapi teszt sikerült), néhány további parancs hozzáadása volt a repülési szekvenciához. Ezt a megközelítést a Földön és a Marson egyaránt tesztelték, és a helikopter biztonságának veszélyeztetése nélkül hajthatták végre. A másik megoldás a repülésvezérlő szoftver módosítása és újratelepítése. Ez egy célzottabb megoldás egy ismert probléma orvoslására, azonban az új szoftver tesztelése és hitelesítése több napot vett igénybe, az új fájlok átvitele és betöltése a helikopterre pedig még több idő lesz.

Azt, hogy a repüléshez melyik megoldást fogják alkalmazni, még nem döntötték el, a tegnapi teszt adatainak kiértékelése folyamatban van. Amennyiben a későbbiekben (várhatóan magyar idő szerint ma délután) megtörténik, frissítjük cikkünket.

A repülés tervezett dátumáról továbbra sincs pontos információ, ezt a döntést is a kiértékelt adatok függvényében hozzák meg.

Dark mode powered by Night Eye