Végrehajtották a nagy sebességű rotortesztet – hétfőn repülhet az Ingenuity

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Frissítés – 2021. április 17.

A NASA legkorábban hétfőre, azaz április 19-re tűzte ki az Ingenuity repülésének időpontját, amelyre magyar idő szerint hozzávetőlegesen délelőtt 9 óra 30 perckor kerülhet sor. Mivel az adatoknak kell néhány óra, hogy eljussanak a Földre, az élő közvetítés az eseményről magyar idő szerint délután 12 óra 15 perckor kezdődik és ezen a linken lesz követhető.

Április 16-án, Wilbur Wright születésének 154. évfordulóján teljesítette a nagy sebességű rotortesztet az Ingenuity helikopter.

Pontosan 1 hete, április 10-én érkezett a hír, a helikopter április 11-re kitűzött repülésének elhalasztásáról a rotorok teljes fordulatszámú tesztje közben fellépő szoftveres hiba miatt, a tegnapi napon azonban végül megtörténhetett az eszköz rotorjainak hozzávetőlegesen 2400 fordulat/perces tesztje.

Egy korábbi felvétel az Ingenuity rotorjainak alacsony fordulatszámú tesztjéről. Forrás: NASA

A csapat két lehetséges megközelítésen dolgozott, és dolgozik továbbra is párhuzamosan: Az egyik megoldás (amelynek köszönhetően a tegnapi teszt sikerült), néhány további parancs hozzáadása volt a repülési szekvenciához. Ezt a megközelítést a Földön és a Marson egyaránt tesztelték, és a helikopter biztonságának veszélyeztetése nélkül hajthatták végre. A másik megoldás a repülésvezérlő szoftver módosítása és újratelepítése. Ez egy célzottabb megoldás egy ismert probléma orvoslására, azonban az új szoftver tesztelése és hitelesítése több napot vett igénybe, az új fájlok átvitele és betöltése a helikopterre pedig még több idő lesz.

Azt, hogy a repüléshez melyik megoldást fogják alkalmazni, még nem döntötték el, a tegnapi teszt adatainak kiértékelése folyamatban van. Amennyiben a későbbiekben (várhatóan magyar idő szerint ma délután) megtörténik, frissítjük cikkünket.

A repülés tervezett dátumáról továbbra sincs pontos információ, ezt a döntést is a kiértékelt adatok függvényében hozzák meg.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye