Végrehajtotta utolsó pályamódosítását az OSIRIS-REx űrszonda a Föld felé tartó hazaútján

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

A Bennu kisbolygóról származó minta 24-én, vasárnap tér vissza a Földre, miközben az űrszonda újabb küldetésre indul tovább.

Szeptember 17-én, vasárnap került sor az OSIRIS-REx utolsó korrekciós manőverére, aminek segítségével a kijelölt megközelítési pályára állt a Föld felé. A segédhajtóművek csak minimális mértékben módosították a szonda sebességét, de a művelet kritikus volt abból a szempontból, hogy az eszközről leváló leszállóegység a mintákkal a megfelelő szögben léphessen be a Föld légkörébe. 

A NASA tisztviselői tegnap adták ki a legutóbbi frissítést a küldetésről: a korrekció után 12,5 km-rel arrébb került a leszállási zóna, mely becslések szerint a Védelmi Minisztérium Utah állambeli tréningközpontjától nem messze, egy 58×14 km-es területre szűkült. 
Az OSIRIS-REx jelenleg 23000 km/órával közeledik a Földhöz. A mintagyűjtő kapszula szeptember 24-én válik majd le, 102.000 km-re bolygónktól, és ha minden a terveknek megfelelően zajlik, magyar idő szerint 18 óra előtt érhet földet. 

Az űrszonda 2018 decemberében érte el a Bennut, mely körül keringési pályára állt, és közel két évig tanulmányozta az aszteroidát. 2020. október 20-án sikeres mintavételt hajtott végre a felszín érintésével, és kb. 250 gramm kőzetmintát sikerült elraktároznia a mintagyűjtő edényben, majd megkezdte hazafelé tartó útját. Ez a negyed kilogrammnyi, felbecsülhetetlen értékű és tudományos jelentőségű minta fog visszatérni és remélhetőleg épségben földet érni. Ha ez sikerül, a NASA szakemberei a Johnson Űrközpontba szállítják a kapszulát, ahol megfelelő körülmények között fogják elhelyezni, majd tanulmányozni.
A szonda fő egysége pedig folytatja küldetését, és immár OSIRIS-APEX néven kezdi meg útját az Apophis aszteroida felé, ahová 2029-ben érkezhet meg. 

Az OSIRIS-REx útjának utolsó szakasza a Föld felé. Forrás: NASA Goddard Space Center
Dark mode powered by Night Eye