Végrehajtotta utolsó pályamódosítását az OSIRIS-REx űrszonda a Föld felé tartó hazaútján

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

A Bennu kisbolygóról származó minta 24-én, vasárnap tér vissza a Földre, miközben az űrszonda újabb küldetésre indul tovább.

Szeptember 17-én, vasárnap került sor az OSIRIS-REx utolsó korrekciós manőverére, aminek segítségével a kijelölt megközelítési pályára állt a Föld felé. A segédhajtóművek csak minimális mértékben módosították a szonda sebességét, de a művelet kritikus volt abból a szempontból, hogy az eszközről leváló leszállóegység a mintákkal a megfelelő szögben léphessen be a Föld légkörébe. 

A NASA tisztviselői tegnap adták ki a legutóbbi frissítést a küldetésről: a korrekció után 12,5 km-rel arrébb került a leszállási zóna, mely becslések szerint a Védelmi Minisztérium Utah állambeli tréningközpontjától nem messze, egy 58×14 km-es területre szűkült. 
Az OSIRIS-REx jelenleg 23000 km/órával közeledik a Földhöz. A mintagyűjtő kapszula szeptember 24-én válik majd le, 102.000 km-re bolygónktól, és ha minden a terveknek megfelelően zajlik, magyar idő szerint 18 óra előtt érhet földet. 

Az űrszonda 2018 decemberében érte el a Bennut, mely körül keringési pályára állt, és közel két évig tanulmányozta az aszteroidát. 2020. október 20-án sikeres mintavételt hajtott végre a felszín érintésével, és kb. 250 gramm kőzetmintát sikerült elraktároznia a mintagyűjtő edényben, majd megkezdte hazafelé tartó útját. Ez a negyed kilogrammnyi, felbecsülhetetlen értékű és tudományos jelentőségű minta fog visszatérni és remélhetőleg épségben földet érni. Ha ez sikerül, a NASA szakemberei a Johnson Űrközpontba szállítják a kapszulát, ahol megfelelő körülmények között fogják elhelyezni, majd tanulmányozni.
A szonda fő egysége pedig folytatja küldetését, és immár OSIRIS-APEX néven kezdi meg útját az Apophis aszteroida felé, ahová 2029-ben érkezhet meg. 

Az OSIRIS-REx útjának utolsó szakasza a Föld felé. Forrás: NASA Goddard Space Center
Dark mode powered by Night Eye