Végrehajtotta utolsó pályamódosítását az OSIRIS-REx űrszonda a Föld felé tartó hazaútján

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Bennu kisbolygóról származó minta 24-én, vasárnap tér vissza a Földre, miközben az űrszonda újabb küldetésre indul tovább.

Szeptember 17-én, vasárnap került sor az OSIRIS-REx utolsó korrekciós manőverére, aminek segítségével a kijelölt megközelítési pályára állt a Föld felé. A segédhajtóművek csak minimális mértékben módosították a szonda sebességét, de a művelet kritikus volt abból a szempontból, hogy az eszközről leváló leszállóegység a mintákkal a megfelelő szögben léphessen be a Föld légkörébe. 

A NASA tisztviselői tegnap adták ki a legutóbbi frissítést a küldetésről: a korrekció után 12,5 km-rel arrébb került a leszállási zóna, mely becslések szerint a Védelmi Minisztérium Utah állambeli tréningközpontjától nem messze, egy 58×14 km-es területre szűkült. 
Az OSIRIS-REx jelenleg 23000 km/órával közeledik a Földhöz. A mintagyűjtő kapszula szeptember 24-én válik majd le, 102.000 km-re bolygónktól, és ha minden a terveknek megfelelően zajlik, magyar idő szerint 18 óra előtt érhet földet. 

Az űrszonda 2018 decemberében érte el a Bennut, mely körül keringési pályára állt, és közel két évig tanulmányozta az aszteroidát. 2020. október 20-án sikeres mintavételt hajtott végre a felszín érintésével, és kb. 250 gramm kőzetmintát sikerült elraktároznia a mintagyűjtő edényben, majd megkezdte hazafelé tartó útját. Ez a negyed kilogrammnyi, felbecsülhetetlen értékű és tudományos jelentőségű minta fog visszatérni és remélhetőleg épségben földet érni. Ha ez sikerül, a NASA szakemberei a Johnson Űrközpontba szállítják a kapszulát, ahol megfelelő körülmények között fogják elhelyezni, majd tanulmányozni.
A szonda fő egysége pedig folytatja küldetését, és immár OSIRIS-APEX néven kezdi meg útját az Apophis aszteroida felé, ahová 2029-ben érkezhet meg. 

Az OSIRIS-REx útjának utolsó szakasza a Föld felé. Forrás: NASA Goddard Space Center
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye