Végrehajtották az első űrsétát a Kínai Űrállomáson

Kapcsolódó

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

Magyar idő szerint ma 02:11 és 09:57 között a Kínai Űrállomás két tajkonautája (űrhajósa), Liu Po-ming és Tang Hungbo végrehajtotta Kína második űrsétáját. A Sencsou-12 űrhajósai a Feitian nevű szkafander újgenerációs változatában léptek ki a világűrbe, ahol a Tienho modul külsejére és a robotkar végére rögzítettek fel lábtartókat, egy külső munkaállomást, illetve egy panorámakamerát. Liu Po-ming a robotkar végére rögzítve is dolgozott, Tang Hungbo pedig a Tienho modul külső részén lévő kapaszkodókról segítette a munkáját. A Sencsou-12 parancsnoka, Nie Hajsen a robotkart irányította a modul belsejéből.

Ez volt Kína második űrsétája a Sencsou-7 2008-as rövid, alig 22 perces űrsétája után. Érdekesség, hogy Liu-Po-ming részt vett azon a küldetésen is, és segítette a Csaj Cse-kang által végrehajtott első űrsétát. Po-ming szintén szkafandert viselt, de akkor nem lépett ki az űrhajóból, csak kihajolt, hogy átadja Cse-kangnak a kínai zászlót, így hivatalosan ő is űrsétán vett részt.

A tervek szerint a Sencsou-12 személyzete még egy űrsétát hajt majd végre. A következő személyzet, a Sencsou-13 a jelenlegi állás szerint októberben indul majd az űrállomásra, az újabb teherszállító, a Tiencsou-3 pedig már szeptemberben érkezik.

A jelenleg „csak” a Tienho modulból álló űrállomás jövőre bővül majd a Ventien és Mengtien tudományos laboratóriumokkal, ezeket a modulokat a megérkezés után a 10,2 méter hosszú robotkar segítségével rögzítik a Tienho modulhoz. Nem megerősített hírek szerint ha az űrállomás építésének ez a szakasza sikerrel jár, akkor a további 3 tartalékmodullal is szeretnék kibővíteni az űrállomást (mindegyik modulból kettőt építettek). 2024-ben várható a Hubble-méretű Hszüntien űrteleszkóp felbocsátása is, ami képes lesz dokkolni az űrállomással, így az űrhajósok könnyen tudják majd javítani/fejleszteni egy űrséta segítségével.

A kínai emberes űrutazások történelmét bemutató sorozatunk részeit alul találjátok:

A kínai emberes űrutazások története – 1. rész (A kínai űrprogram kezdetei, rakéta és űrhajó bemutatása)

A kínai emberes űrutazások története – 2. rész (Az első emberes kínai űrutazás – Sencsou-5)

A kínai emberes űrutazások története – 3. rész (Az első háromszemélyes űrutazás, az első kínai űrséta)

A kínai emberes űrutazások története – 4. rész (Űrhajósok a kínai űrállomásokon)

Dark mode powered by Night Eye