Végrehajtották az első űrsétát a Kínai Űrállomáson

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Magyar idő szerint ma 02:11 és 09:57 között a Kínai Űrállomás két tajkonautája (űrhajósa), Liu Po-ming és Tang Hungbo végrehajtotta Kína második űrsétáját. A Sencsou-12 űrhajósai a Feitian nevű szkafander újgenerációs változatában léptek ki a világűrbe, ahol a Tienho modul külsejére és a robotkar végére rögzítettek fel lábtartókat, egy külső munkaállomást, illetve egy panorámakamerát. Liu Po-ming a robotkar végére rögzítve is dolgozott, Tang Hungbo pedig a Tienho modul külső részén lévő kapaszkodókról segítette a munkáját. A Sencsou-12 parancsnoka, Nie Hajsen a robotkart irányította a modul belsejéből.

Ez volt Kína második űrsétája a Sencsou-7 2008-as rövid, alig 22 perces űrsétája után. Érdekesség, hogy Liu-Po-ming részt vett azon a küldetésen is, és segítette a Csaj Cse-kang által végrehajtott első űrsétát. Po-ming szintén szkafandert viselt, de akkor nem lépett ki az űrhajóból, csak kihajolt, hogy átadja Cse-kangnak a kínai zászlót, így hivatalosan ő is űrsétán vett részt.

A tervek szerint a Sencsou-12 személyzete még egy űrsétát hajt majd végre. A következő személyzet, a Sencsou-13 a jelenlegi állás szerint októberben indul majd az űrállomásra, az újabb teherszállító, a Tiencsou-3 pedig már szeptemberben érkezik.

A jelenleg „csak” a Tienho modulból álló űrállomás jövőre bővül majd a Ventien és Mengtien tudományos laboratóriumokkal, ezeket a modulokat a megérkezés után a 10,2 méter hosszú robotkar segítségével rögzítik a Tienho modulhoz. Nem megerősített hírek szerint ha az űrállomás építésének ez a szakasza sikerrel jár, akkor a további 3 tartalékmodullal is szeretnék kibővíteni az űrállomást (mindegyik modulból kettőt építettek). 2024-ben várható a Hubble-méretű Hszüntien űrteleszkóp felbocsátása is, ami képes lesz dokkolni az űrállomással, így az űrhajósok könnyen tudják majd javítani/fejleszteni egy űrséta segítségével.

A kínai emberes űrutazások történelmét bemutató sorozatunk részeit alul találjátok:

A kínai emberes űrutazások története – 1. rész (A kínai űrprogram kezdetei, rakéta és űrhajó bemutatása)

A kínai emberes űrutazások története – 2. rész (Az első emberes kínai űrutazás – Sencsou-5)

A kínai emberes űrutazások története – 3. rész (Az első háromszemélyes űrutazás, az első kínai űrséta)

A kínai emberes űrutazások története – 4. rész (Űrhajósok a kínai űrállomásokon)

Dark mode powered by Night Eye