Végső pályára állt a Hope űrszonda

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Március 29-én sor került az arab Hope űrszonda utolsó fékezőmanőverére a Mars körül. Az Emirates Mars Mission küldetés „Remény” névre hallgató tudományos űrszondája 510 másodpercen keresztül fékezte magát a hat darab főhajtóművével, így a végső, tudományos kutatáshoz használandó Mars körüli pályára állt. Ennek marsközeli pontja 20 ezer kilométer, marstávoli pontja pedig 43 ezer kilométer. A szondának 55 órába telik ilyen pályán egyszer megkerülni a Vörös bolygót. A főhajtóművek mellett az űreszközt még nyolc darab finommanőverezésre tervezett fúvókával is ellátták, amelyek az irányba állításért és a stabilizációért felelnek. A tervek szerint legalább két évig fog tudományos méréseket végezni az űrszonda ezen a pályán, melybe beletartozik a Mars atmoszférájának a megismerése, és további felvételek készítése a bolygó felszínéről.

Ezt a képet március 15-én készítette a szonda a Cerberus Fossae tektonikus régióról, az Emirates eXploration Imager kamerarendszerrel. A kép felbontása körülbelül 180 méter/pixel. Kép forrása: Hope Mars Mission

Hivatalosan a küldetés tudományos fázisa április 14-én fog megkezdődni a fő mérőműszerek kalibrálásával, és a három fő műszer (EXI – Emirates eXploration Imager, EMIRS – Emirates Mars InfraRed Spectrometer, és az EMUS – Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer) összehangolásával. A 2 éves főküldetés május 31-én fogja kezdetét venni, az első tudományos mérések eredményeit pedig októberben fogják közzétenni, a Dubajban megrendezendő Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson.

A tudományos méréseket a bolygó egy adott területe feletti többszöri áthaladás teszi lehetővé. A két éves program alatt több százszor megkerüli a Marsot majd a Hope, így folyamatosan változó, dinamikus képet tud majd adni az atmoszférájáról, az abban lévő por, jég és vízgőz koncentrációjáról és mozgásáról. Ezek mellett a szonda még a hőmérsékletváltozásokat is mérni fogja, valamint a hidrogén, oxigén, szén-monoxid és ózon gázok jelenlétét is detektálja majd a légkörben. Körülbelül kilenc és fél napig tart a szondának, míg a Mars teljes felületét lefedi a mérésekkel, így majdnem 10 naponta fogunk friss adatokat kapni az atmoszféra változásairól. Ezen az oldalon tudjátok folyamatosan követni a szondával kapcsolatos fejleményeket.

Az EMIRS képe a Marson uralkodó felszíni- (felső rész) és légköri hőmérsékletről (alsó rész). Kép forrása: Hope Mars Mission

Az arab világ első bolygóközi űrszondája még tavaly nyáron hagyta el a Földet egy japán H-2A hordozórakétával a Tanegasima Űrközpontból. 7 hónapnyi mélyűri utazás után, 2021. február 9-én állt pályára a Mars köré egy fékezőmanőver segítségével, melyet élőben közvetítettünk Rezsabek Nándor szakértő társaságában a Youtube csatornánkon. Azóta figyelemmel kísértük a szonda útját, valamint a Kínai Űrügynökség Tienven-1 szondája is megérkezett a Marshoz, és a NASA Perseverance marsjárója is sikeresen leszállt a Vörös bolygóra.

A Hope űrszonda startja Japánból. Kép forrása: MBRSC

Dark mode powered by Night Eye