Végső pályára állt a Hope űrszonda

Kapcsolódó

Újabb három kínai űrhajós kezdte meg féléves szolgálatát a Sencsou-18 küldetés keretében

Ma délután elindult a hetedik hosszú távú személyzetes misszió...

A 72. orosz űrséta részletei

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub idén első alkalommal hajt...

A ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra irányuló küldetés új célpontot kapott

Az Európai Űrügynökség április 23-án jóváhagyta a ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra...

A nap képe #1449 – Matthew Dominick és a légzőkészülék

A Nemzetközi Űrállomás lakói: Matthew Dominick és Tracy C....

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Március 29-én sor került az arab Hope űrszonda utolsó fékezőmanőverére a Mars körül. Az Emirates Mars Mission küldetés „Remény” névre hallgató tudományos űrszondája 510 másodpercen keresztül fékezte magát a hat darab főhajtóművével, így a végső, tudományos kutatáshoz használandó Mars körüli pályára állt. Ennek marsközeli pontja 20 ezer kilométer, marstávoli pontja pedig 43 ezer kilométer. A szondának 55 órába telik ilyen pályán egyszer megkerülni a Vörös bolygót. A főhajtóművek mellett az űreszközt még nyolc darab finommanőverezésre tervezett fúvókával is ellátták, amelyek az irányba állításért és a stabilizációért felelnek. A tervek szerint legalább két évig fog tudományos méréseket végezni az űrszonda ezen a pályán, melybe beletartozik a Mars atmoszférájának a megismerése, és további felvételek készítése a bolygó felszínéről.

Ezt a képet március 15-én készítette a szonda a Cerberus Fossae tektonikus régióról, az Emirates eXploration Imager kamerarendszerrel. A kép felbontása körülbelül 180 méter/pixel. Kép forrása: Hope Mars Mission

Hivatalosan a küldetés tudományos fázisa április 14-én fog megkezdődni a fő mérőműszerek kalibrálásával, és a három fő műszer (EXI – Emirates eXploration Imager, EMIRS – Emirates Mars InfraRed Spectrometer, és az EMUS – Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer) összehangolásával. A 2 éves főküldetés május 31-én fogja kezdetét venni, az első tudományos mérések eredményeit pedig októberben fogják közzétenni, a Dubajban megrendezendő Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson.

A tudományos méréseket a bolygó egy adott területe feletti többszöri áthaladás teszi lehetővé. A két éves program alatt több százszor megkerüli a Marsot majd a Hope, így folyamatosan változó, dinamikus képet tud majd adni az atmoszférájáról, az abban lévő por, jég és vízgőz koncentrációjáról és mozgásáról. Ezek mellett a szonda még a hőmérsékletváltozásokat is mérni fogja, valamint a hidrogén, oxigén, szén-monoxid és ózon gázok jelenlétét is detektálja majd a légkörben. Körülbelül kilenc és fél napig tart a szondának, míg a Mars teljes felületét lefedi a mérésekkel, így majdnem 10 naponta fogunk friss adatokat kapni az atmoszféra változásairól. Ezen az oldalon tudjátok folyamatosan követni a szondával kapcsolatos fejleményeket.

Az EMIRS képe a Marson uralkodó felszíni- (felső rész) és légköri hőmérsékletről (alsó rész). Kép forrása: Hope Mars Mission

Az arab világ első bolygóközi űrszondája még tavaly nyáron hagyta el a Földet egy japán H-2A hordozórakétával a Tanegasima Űrközpontból. 7 hónapnyi mélyűri utazás után, 2021. február 9-én állt pályára a Mars köré egy fékezőmanőver segítségével, melyet élőben közvetítettünk Rezsabek Nándor szakértő társaságában a Youtube csatornánkon. Azóta figyelemmel kísértük a szonda útját, valamint a Kínai Űrügynökség Tienven-1 szondája is megérkezett a Marshoz, és a NASA Perseverance marsjárója is sikeresen leszállt a Vörös bolygóra.

A Hope űrszonda startja Japánból. Kép forrása: MBRSC

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye