Végső teszteken az Euclid űrteleszkóp

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Az Európai Űrügynökség jól halad az Euclid misszió előkészületeivel, hiszen már az utolsó teszteken esik át az űrteleszkóp. Az eszköz 2022 áprilisában nyerte el formáját, amikor is összeillesztették két fő részét; a műszereket tartalmazó tehermodult és a szervizmodult. Nemrégiben pedig a Thales Alenia Space (TAS) egy speciális helyiségében zajlott le az ún. elektromágneses kompatibilitás teszt, mely rutinszerű művelet az űreszközök esetében.

Forrás: ESA

Minden elektronika kibocsát valamilyen elektromágneses hullámot, amely interferenciát okozhat más eszközökkel. Az űrhajó elektronikája is okozhat hasonló jelenséget, de az űrben egy ilyen interferencia katasztrofális következményekkel járhat, ezért minden rendszert ellenőrizni kell indítás előtt.

A TAS nagyméretű tesztkamrája, az ún. Compact Antenna Test Range, a mélyűr elektromágneses környezetét szimulálja. A benne található kúpok elnyelik a rádiójeleket és megakadályozzák a visszaverődéseket. A televíziós vagy rádiós interferencia elkerülése érdekében pedig a kamra falai egy acél „Faraday-kalitkát” alkotnak, mely áthatolhatatlan gátat állít a külvilágból érkező különféle jelek számára. Ez a környezet adott otthont az Euclid tesztjének, melynek során vizsgálták a különböző rendszerekből származó rádiójelek és elektromos zajok közti interferenciát.

Dark mode powered by Night Eye