Végső teszteken az Euclid űrteleszkóp

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

Az Európai Űrügynökség jól halad az Euclid misszió előkészületeivel, hiszen már az utolsó teszteken esik át az űrteleszkóp. Az eszköz 2022 áprilisában nyerte el formáját, amikor is összeillesztették két fő részét; a műszereket tartalmazó tehermodult és a szervizmodult. Nemrégiben pedig a Thales Alenia Space (TAS) egy speciális helyiségében zajlott le az ún. elektromágneses kompatibilitás teszt, mely rutinszerű művelet az űreszközök esetében.

Forrás: ESA

Minden elektronika kibocsát valamilyen elektromágneses hullámot, amely interferenciát okozhat más eszközökkel. Az űrhajó elektronikája is okozhat hasonló jelenséget, de az űrben egy ilyen interferencia katasztrofális következményekkel járhat, ezért minden rendszert ellenőrizni kell indítás előtt.

A TAS nagyméretű tesztkamrája, az ún. Compact Antenna Test Range, a mélyűr elektromágneses környezetét szimulálja. A benne található kúpok elnyelik a rádiójeleket és megakadályozzák a visszaverődéseket. A televíziós vagy rádiós interferencia elkerülése érdekében pedig a kamra falai egy acél „Faraday-kalitkát” alkotnak, mely áthatolhatatlan gátat állít a külvilágból érkező különféle jelek számára. Ez a környezet adott otthont az Euclid tesztjének, melynek során vizsgálták a különböző rendszerekből származó rádiójelek és elektromos zajok közti interferenciát.

Dark mode powered by Night Eye