Végső teszteken az Euclid űrteleszkóp

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Az Európai Űrügynökség jól halad az Euclid misszió előkészületeivel, hiszen már az utolsó teszteken esik át az űrteleszkóp. Az eszköz 2022 áprilisában nyerte el formáját, amikor is összeillesztették két fő részét; a műszereket tartalmazó tehermodult és a szervizmodult. Nemrégiben pedig a Thales Alenia Space (TAS) egy speciális helyiségében zajlott le az ún. elektromágneses kompatibilitás teszt, mely rutinszerű művelet az űreszközök esetében.

Forrás: ESA

Minden elektronika kibocsát valamilyen elektromágneses hullámot, amely interferenciát okozhat más eszközökkel. Az űrhajó elektronikája is okozhat hasonló jelenséget, de az űrben egy ilyen interferencia katasztrofális következményekkel járhat, ezért minden rendszert ellenőrizni kell indítás előtt.

A TAS nagyméretű tesztkamrája, az ún. Compact Antenna Test Range, a mélyűr elektromágneses környezetét szimulálja. A benne található kúpok elnyelik a rádiójeleket és megakadályozzák a visszaverődéseket. A televíziós vagy rádiós interferencia elkerülése érdekében pedig a kamra falai egy acél „Faraday-kalitkát” alkotnak, mely áthatolhatatlan gátat állít a külvilágból érkező különféle jelek számára. Ez a környezet adott otthont az Euclid tesztjének, melynek során vizsgálták a különböző rendszerekből származó rádiójelek és elektromos zajok közti interferenciát.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye