Végszerelés alatt a Psyche űrszonda

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A sajtó munkatársai is megtekinthették múlt héten a NASA Psyche űrszondájának végszerelését a Jet Propulsion Laboratory (JPL) egyik tisztaszobájában (itt olvasható a JPL közleménye). A közel 2,6 tonnás űreszközt a következő hetekben szállíthatják át Kaliforniából a floridai Kennedy Űrközpontba, ahonnan augusztus első felében startolhat majd el a SpaceX egyik Falcon Heavy hordozórakétájával az LC-39A startállásról.

A Psyche küldetést a NASA Discovery-programjának részeként 2017-ben hagyták jóvá, a projektet a Jet Propulsion Laboratory (JPL) irányítja, míg magát az űreszközt a Maxar építi meg. A küldetés fő feladata a 16 Psyche kisbolygó meglátogatása és annak alapos vizsgálata lesz. A 16 Psyche a legnagyobb ismert M-típusú kisbolygó a maga 222 kilométeres átmérőjével, pályája pedig a Mars és a Jupiter között húzódik az aszteroidaövben. Az M-típusú kisbolygók legszembetűnőbb különlegessége, hogy a felszínüket nagyrészt fémes anyagok uralják. A kisbolygó felszíne a vizsgálatok alapján vas-nikkel összetételű, ami annak köszönhető, hogy korábbi ütközések „lehámozták” a bolygó felszínét, és csak a fémes mag maradt meg jelenlegi formájában. Ez lesz az első olyan küldetés, amit egy ilyen típusú aszteroidához indítanak, innen is ered a misszió szlogenje: „Utazás egy fémes világba”. További részleteket a küldetésről a bemutató cikkünkben olvashattok.

Számunkra különösen fontos ez a misszió, ugyanis terveink között szerepel, hogy 2022 augusztusában a helyszínről, a Kennedy Űrközpontból tudósítsuk az eseményeket, magát az űrszonda és a Falcon Heavy rakéta felbocsátását! Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani, a Ti segítségetekre van most szükségünk – beharangozó videónkban és cikkünkben bemutattuk terveinket, és a lehetőségeket arra, hogy támogatni tudjatok bennünket, amiért nagyon hálás az egész csapat!

A Psyche űrszonda felkészítése a szállításra. Kép forrása: Arizona State University/AP Photo

A sajtó látogatása a JPL tisztaszobájában. Kép forrása: NASA Jet Propulsion Laboratory

A sajtó látogatása a JPL tisztaszobájában. Kép forrása: NASA Jet Propulsion Laboratory

A sajtó látogatása a JPL tisztaszobájában. Kép forrása: NASA Jet Propulsion Laboratory

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye