Venezuela űrhajóst küldhet majd a kínai-orosz holdbázisra

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A dél-amerikai állam elsőként csatlakozott az ILRS projekthez, melyben Kína partnereket keres a jövőbeli holdbázis működtetésére. Most újabb megállapodást írtak alá a szorosabb együttműködés jegyében.

Múlt héten találkozott egymással Nicolás Maduro venezuelai elnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, hogy megerősítsék a két ország együttműködését különböző iparágak mellett az űrkutatásban is. Maduro sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jövőben több venezuelai asztronautát is kiképezhetnek Kínában, akik potenciális jelöltek lehetnek a 2030-as években megvalósuló International Lunar Research Station (ILRS) holdbázisra való utazásra. A dél-amerikai ország idén júliusban elsőként csatlakozott a Kína és Oroszország által 2021-ben létrehozott projekthez, de az egyelőre kérdéses, hogy milyen mértékben tud részt venni a bázis megvalósításában, ugyanis már most is több milliárd dollárral tartoznak Kínának. 

Csang Kocsien, a CNSA igazgatója tartja kezében a két fél által aláírt csatlakozási dokumentumot. Fotó: CNSA

Mindenesetre érdekes lesz, hogyan alakulnak a megállapodások a következő években, hiszen Kína még saját űrállomására, a Tienkungra sem kötött egy állammal sem szerződést űrhajósok feljuttatásának céljából, de azt többször megerősítették, hogy szívesen segédkeznek külföldi asztronauták kiképzésében.

Az ILRS-ről ebben a cikkben írtunk részletesen, de több írást is találtok weboldalunkon a kínai-orosz holdbázissal kapcsolatban:

Az ILRS holdbázis illusztrációja. Forrás: Roszkoszmosz/CNSA
Dark mode powered by Night Eye