Vészhelyzet a Luna-25 fedélzetén, megsemmisült a holdszonda

Kapcsolódó

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

Űrséta során javítják a Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját

A Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját, azaz a NICER-t (Neutron star...

Frissítés 11:06: Néhány perce adott ki a Roszkoszmosz egy hivatalos közleményt, melyben megerősítik, hogy a Luna-25 a Holdba csapódott és megsemmisült: „Augusztus 19-én a Luna-25 repülési programjának megfelelően impulzust adtak a leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához. Moszkvai idő szerint 14:57 körül megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel. Az augusztus 19-én és 20-án a szonda felkutatására és a vele való kapcsolatfelvételre tett intézkedések nem vezettek eredményre. Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt az űreszköz nem tervezett pályára kapcsolt és a Hold felszínével való ütközés következtében megsemmisült. Hogy kiderítsék és tisztázták a Luna elvesztésének okait, egy speciálisan felállított tárcaközi bizottság jön létre.”

Eredeti cikk:
Tegnap esti értesülések szerint bajban van Oroszország legújabb Hold-küldetése, ugyanis a majdnem kéttonnás Luna-25 leszállóegység fedélzetén „vészhelyzet” alakult ki.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség, vagy ismertebb nevén a Roszkoszmosz szombat este egy Telegram-bejegyzésben közölte, hogy a rendellenességre magyar idő szerint 13 óra 10 perckor kerülhetett sor, egy hajtóműves manőver közben. A Luna-25-nek egy végleges, leszállás előtti parkolópályára kellett volna állnia, azonban a szonda ezt nem tudta megfelelően elvégezni.

A Luna-25 fedélzetéről készített színes felvétel. Kép forrása: Roszkoszmosz

A Roszkoszmosz közleményében az állt, hogy „az automata állomás (űrszonda) fedélzetén vészhelyzeti állapot alakult ki, és a manővert nem tudta elvégezni a kellő paraméterekkel”. Akármilyen komoly problémát is jelentsen ez, nem hangzik valami túl jól. Nem hivatalos, ám általában megbízható források szerint teljesen megszakadt a kapcsolat az űreszközzel, és nagy eséllyel a küldetés idő előtt a végéhez érhet.

Az űrhivatal nem tett közzé további információkat a Luna-25 állapotával a kapcsolatban, a szakemberek továbbra is dolgoznak a hiba elhárításán. Egyelőre kérdéses, hogy az augusztus 21-re tervezett leszállást mennyire befolyásolja a tegnapi incidens, de amíg nincs elérhető hivatalos információ ezzel kapcsolatban, addig kár találgatásokba bocsátkozni.

Katya Pavlusenko független tudósító egyik bejegyzésében az X-en (volt Twitteren) azt írja, hogy a szonda legutóbbi fékezőmanővere során másfélszer nagyobb volt a segédhajtómű impulzusa az előírtnál, így a szonda valószínűleg „túlfékezte” magát, aminek következtében túl alacsony pályára kerülhetett – ez Jonathan McDowell amerikai csillagász szerint akár 2×110 km-es pályára is juttathatta a Luna-t, ami lényegében a felszínbe való becsapódást jelentené.

1976 óta nem indult űrszonda a Hold felé Oroszországból, így hatalmas presztízsveszteség lenne az űrprogramnak a Luna-25 elvesztése. Emellett a modern Oroszország űrprogramjában is fontos mérföldkő ez a küldetés, hiszen a ’76-os Luna-24 még a szovjet időszakban valósult meg. Az 1750 kilogramm starttömegű leszállóegység egy 30 kilós tudományos apparátussal lett ellátva, és a tervek szerint a déli pólus Boguszlavszkij-kráterének közelében kellene landolnia.

Szerencsére az indiai Csándráján-3 misszió egyelőre jól halad, és ahogy arról már korábban is írtunk, a Vikram leszállóegység sikeresen levált a keringőegységről. A Luna-25 incidenssel egyidőben érkezett egy jó hír is, miszerint a Vikram az utolsó pályakorrekciós manővert is végrehajtotta, így készen áll az augusztus 23-i landolásra.

Dark mode powered by Night Eye