Vészhelyzet a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Bár tegnap nagy nehézségek árán megérkezett az új orosz tudományos modul a Nemzetközi Űrállomásra, a Nauka okozta izgalmak nem csillapodtak a dokkolás után sem. Magyar idő szerint 17:34 körül a houstoni irányítóközpontban azt vették észre, hogy az ISS kissé letért a pályájáról és az egész űrállomást lassú forgásba kezdett. Az földi irányítás azonnal kapcsolatba lépett az űrhajósokkal, és kiderült, hogy a Nauka hajtóműve okozta a váratlan manővert. Az ISS 45 fokkal forgott el, és lassú sodrásba került. A Nauka hajtóműve végül egészen addig működött, míg teljesen ki nem fogyott az üzemanyag. 17:42-kor az amerikai fél átadta Moszkvának az űrállomás pozíciótartását, akik előszőr a Zvezda modul, majd a Progressz teherhajó hajtóműveivel végül sikeresen stabilizálták az ISS helyzetét, és 18:29-re az ISS magasságát is sikerült teljesen helyreállítani. A NASA közleménye szerint az űrhajósok nem voltak veszélyben és nem is érezték a forgást. Az orosz űrhivatal ezen sorok írásáig nem kommentálta az eseményeket.

A Nauka érkezése után a Nemzetközi Űrállomás

Egy ilyen váratlan forgás esetén a legnagyobb veszélyben az ISS napelemei és radiátorai vannak, ugyanis ezek egy nagyobb pörgés következtében könnyen leszakadhatnak.

Este a NASA a Nauka érkezésének okán egy sajtótájékoztatót is tartott, ahol Joal Montalbano, az ISS program vezetője azt mondta, hogy „Amíg minden vészhelyzetre van terv és eljárás, addig nem aggódunk, és ez ma nem történt meg”. A moszkvai és houstoni irányítóközpont már megkezdte az eset kivizsgálását, illetve az űrállomás állapotának felmérését, az első eredményeket várhatóan még a mai nap közzé teszik.

Az eset miatt elhalasztásra került a Starliner második tesztútjának a mai indítása, így a Boeing űrhajója a jelenlegi állás szerint jövő hét kedden, 19:20-kor startolhat, és másnap dokkolhat az ISS-re.

A Nauka problémákkal teli útjáról és az izgalmas dokkolásáról az ISS-re a hírfolyamunkban tudósítottunk részletesen.

A Nauka már az ISS-hez kapcsolódva

A grafikán az ISS napelemeinek a forgási adatai láthatók, jól kivehető mikor történt a vészhelyzet.

Frissítés 2021. július 30. 10:55

Az orosz űrhajósok jelenleg a Nauka és a Zvezda közötti zsilipajtó kinyitásán dolgoznak, várhatóan estefelé lesz megnyitva teljesen a modul. Lehetséges, hogy a kozmonauták egy időre átmennek az amerikai szegmensbe is, ugyanis a Nauka üzemanyagvezetékeit tisztítják meg hélium segítségével. A műveletet a moszkvai irányítóközpont végzi majd el távirányítással.

Pár szuper fénykép még Oleg Novickijtől és Thomas Pesquettől az új modulról.

Frissítés 2021. július 30. 14:05

A Roszkoszmosz kiadott egy rövid közleményt a tegnapi történésekről: a közlemény szerint a dokkolási műveletek pár kisebb eltérés kivételével rendben zajlott – azt nem említik, hogy a Kursz automata dokkolórendszer fejezte-e be a dokkolást, vagy Oleg Novickij kézi irányítással csatlakoztatta az új modult (a közvetítésben lehetett hallani ahogy Novickijt megkérték, hogy vegye át az irányítást, később azonban a NASA Twitteren írta, hogy automata dokkolás történt).

A vészhelyzettel kapcsolatban azt írták, hogy egy szoftverhiba miatt küldött tévesen parancsot az irányítórendszer a Nauka hajtóműveinek a beindítására. Sajnos több részletet nem tartalmaz a közlemény…

Dark mode powered by Night Eye