Videón a kínai ejtőernyős áramvonalazó kúp

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Egy roppant érdekes videót osztottak meg a kínai médiában tegnap – a hírek szerint a július 19-én indult Hosszú Menetelés-2C hordozórakéta áramvonalazó kúpjának egyik felét sikerült épségben visszaszerezni. A rövid, mindössze 14 másodperces videóban láthatjuk, ahogy az orrkúp egyik fele még a felső légkörben zuhan a szárazföld felé, amikor hirtelen kinyílik egy távolról irányítható fékezőernyő.

A kínai szakemberek elmondása szerint nem az újrafelhasználhatóság az elsődleges cél, hanem hogy minél jobban tudják a rakéta visszahulló darabjait kontrollálni – ez nagy gondot szokott okozni Kínában, ugyanis az indítóközpontok többsége az ország belsejében vannak felépítve. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a hidegháború alatt ez tűnt a kínai kormánynak a legbiztonságosabbnak, ugyanis a keleti, illetve déli partokat sebezhetőnek vélték. Ez mára szerencsére megváltozott, és Hszicsanggal, Tajjüannal és Csiücsüannal ellentétben a Vencsang Űrközpont már a Hajnan-szigeten épült, melynek partjait a Dél-Kínai-tenger mossa.

Felvétel forrása: CASC

A fent említett küldetés és az ejtőernyő kinyitása egy hosszabb videóban:

Egyébként nem csak az áramvonalazó kúpok kontrollált ereszkedésével próbálkoztak meg már a kínaiak. Egy korábbi küldetésen egy Hosszú Menetelés-3B hordozórakéta oldalsó segédrakétáinak egyikét is ellátták egy ejtőernyővel, amit szintén sikerült félig-meddig épségben visszahozni lakatlan területre. Bár talán a legérdekesebb eddig egy korábbi Hosszú Menetelés-2C rakéta volt, amit négy darab aerodinamikai terelőráccsal (grid fin) szereltek fel, és irányítottan képes volt visszatérni az atmoszférába, ahol szintén a kijelölt lakatlan területen földet ért.

Kína tervei között szerepel a többször használható rakéták kifejlesztése is: a megszámlálhatatlan magáncég mellett az állami CASC konglomerátum tervezőasztalán jelen van a Hosszú Menetelés-8R, ami a jelenleg is szolgálatot teljesítő Hosszú Menetelés-8 rakéta többször használható változata lenne – az első fokozat a tervek szerint képes lesz a SpaceX Falcon-9 rakétájához hasonlóan egy tengeri platformra visszatérni, és hajtóművei segítségével landolni.

Egy korábbi Hosszú Menetelés-2C, amit aerorácsokkal szereltek fel.

Dark mode powered by Night Eye