Array

Virgin Galactic: Kereskedelmi űrugrások csak 2022 végétől

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Az űrugrásokat kínáló Virgin Galactic tegnapi közleménye szerint egyelőre nem indítanak kereskedelmi repüléseket a világűr szélére, hanem újabb fejlesztéseket és teszteket hajtanak végre a VSS Unity járművön és a VMS Eve repülőn. A sajtóanyag meglehetősen ködösen fogalmaz, de ami biztos, hogy legkorábban 2022 utolsó negyedévében indulhatnak a kereskedelmi űrugrások, és a szeptemberben bejelentett Unity-23 küldetés is csúszik.

Bár a cég szerint ez egy tervezett „fejlesztési” időszak, az utóbbi időben több probléma is akadt a Virgin Galactic háza táján: szeptemberben a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) függesztette fel a repüléseket a Unity-22 (Sir Richard Branson repülése) misszión tapasztalt légtérelhagyás miatt, illetve az egyik beszállító egyik komponensével tapasztaltak problémát (ezt állítólag azóta megoldották). A közlemény szerint a Virgin a hordozó VMS Eve repülőgépen és a VSS Unity járművön is különböző anyagteszteket végeztek el, amivel a rendszeres repülésekre készülnek fel, de az egyik teszt során a járművek valamelyik komponensénél nem volt megfelelő a biztonsági érték, ezért további vizsgálatok szükségesek – hogy milyen anyagról, vagy alkatrészről van szó, arról nincs információ.

A késlekedés mindenesetre nagy érvágás a cégnek, ugyanis a konkurens Blue Origin pont a napokban hajtotta végre a második emberes űrugrást a New Shepard rakétával és kapszulával.

Dark mode powered by Night Eye