Array

Virgin Galactic: Kereskedelmi űrugrások csak 2022 végétől

Kapcsolódó

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

Az űrugrásokat kínáló Virgin Galactic tegnapi közleménye szerint egyelőre nem indítanak kereskedelmi repüléseket a világűr szélére, hanem újabb fejlesztéseket és teszteket hajtanak végre a VSS Unity járművön és a VMS Eve repülőn. A sajtóanyag meglehetősen ködösen fogalmaz, de ami biztos, hogy legkorábban 2022 utolsó negyedévében indulhatnak a kereskedelmi űrugrások, és a szeptemberben bejelentett Unity-23 küldetés is csúszik.

Bár a cég szerint ez egy tervezett „fejlesztési” időszak, az utóbbi időben több probléma is akadt a Virgin Galactic háza táján: szeptemberben a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) függesztette fel a repüléseket a Unity-22 (Sir Richard Branson repülése) misszión tapasztalt légtérelhagyás miatt, illetve az egyik beszállító egyik komponensével tapasztaltak problémát (ezt állítólag azóta megoldották). A közlemény szerint a Virgin a hordozó VMS Eve repülőgépen és a VSS Unity járművön is különböző anyagteszteket végeztek el, amivel a rendszeres repülésekre készülnek fel, de az egyik teszt során a járművek valamelyik komponensénél nem volt megfelelő a biztonsági érték, ezért további vizsgálatok szükségesek – hogy milyen anyagról, vagy alkatrészről van szó, arról nincs információ.

A késlekedés mindenesetre nagy érvágás a cégnek, ugyanis a konkurens Blue Origin pont a napokban hajtotta végre a második emberes űrugrást a New Shepard rakétával és kapszulával.

Dark mode powered by Night Eye