Virgin Galactic: Sikeres küldetés és új korszak a szuborbitális űrutazásban

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

A Virgin Galactic 17 éve megkezdett munkája ma a céljához ért: a cég alapítója, Sir Richard Branson öt utastársával együtt ma sikeresen a világűr széléig repült a VSS Unity fedélzetén.

A Virgin Galactic speciális VMS Eve nevű repülőgépe magyar idő szerint 16:40-kor szállt fel az Új-Mexikóban található Spaceport America űrkikötőből. A felszállást korábban 90 perccel eltolták az előző napi kedvezőtlen időjárás miatt, ami késleltette az előkészületi munkálatokat. A VMS Eve kb. 13,7 km magasságra vitte a VSS Unity-t, ami az elengedés után kb. 17:25-kor begyújtotta a saját hajtóművét és megkezdte az emelkedést. A hajtóművet 60 másodpercig üzemeltették, és az emelkedés végén kb. 86 km magasságig jutott, ahol pár perc súlytalanság várt az utasokra.

A VMS Eve felszállása

Az utasok (Sir Richard Branson, Beth Moses, Colin Bennett, Sirisha Bandla) és a VSS Unityt irányító pilóták (Dave Mackay és Michael Masucci) ezzel az Egyesült Államokban hatályban lévő szabályozás szerint űrhajós minősítést kaptak – Best Moses, Dave Mackay és Michael Masucci egy korábbi teszten már 2019 februárjában is repült a VSS Unityvel. Eszerint addig a pár percig, amíg a repülő 80 km magasság felett volt, az űrben lévő emberek száma elérte a rekordnak számító 16 főt (3 űrhajós a Kínai Űrállomáson és 7-en pedig a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodnak jelenleg). A VSS Unity végül 17:38-kor szállt le a Spaceport America leszállópályájára, ezzel a Unity-22 teljes sikerrel végződött.

A VSS Unity elengedése és emelkedése a hajtóművével

Ez volt az első alkalom, hogy a Virgin Galactic repülőjén négy utas is utazott, és az első alkalom, hogy egy űrrepüléssel foglalkozó vállalat vezetője is a fedélzetén volt, és a világűrben járt. Még visszatérés közben Branson élete legnagyobb élményének nevezte az utazást – eredetileg a súlytalanság perceiben akarták Bransont élőben adni, azonban az élő bejelentkezés végül nem sikerült.

Az utasok emelkedés közben

Súlytalanságban

Az újabb sikeres, és immár utasokkal végrehajtott tesztküldetés után elmondható, hogy a szuborbitális űrturizmus új korszakába léptünk. A Virgin Galactic a hírek szerint 200-250 ezer dollárért árusítja majd a jegyeket, és jelenleg kb. 600 előfoglalásuk van. Július 20-án várhatóan a Blue Origin is belép a piacra a New Shepard rakéta NS-16 küldetéssel, amin a cég alapítója Jeff Bezos is utazik majd.

A Unity-22 küldetésről részletesen az előzetesünkben, és a beharangozónkban olvashattok. A cikket folyamatosan frissítjük majd az új információkkal, képekkel és videókkal.

A VSS Unity leszállása

A Virgin Galactic összefoglalója az útról

Dark mode powered by Night Eye