Virgin Galactic: sikertelen űrugrás

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Sir Richard Branson űrvállalata, a Virgin Galactic tegnap próbálkozott meg a SpaceshipTwo VSS Unity szuborbitális űrrepülőgépenek hatodik űrugrásával. A VMS Eve WhiteKnightTwo-típusú hordozórepülőgép magyar idő szerint 16 óra 24 perckor szállt fel a Spaceport America magánűrközpont kifutópályájáról, ráerősítve a VSS Unity-vel. A VMS Unity pilótafülkéjében Dave Mackay, a cég vezető tesztpilótája, és volt NASA-űrhajós Frederick “CJ” Sturckow ült. A VSS Unity 17 óra 15 perckor vált le a hordozógépről és pár másodperccel később beindította a hajtóművét. A NASASpaceflight élőben közvetítette az eseményt, a felvételen látható volt a hajtómű leállása pár másodperccel a begyújtás után. A hibrid hajtóanyagú rakétamotor automatikusan állt le a vészhelyzeti rendszernek köszönhetően. Ezután a Unity visszasiklott és magyar idő szerint 17 óra 27 perckor leszállt a Spaceport America bázis egyik kifutópályáján. “A legénység és a járművek épen és egészségesen visszatértek” – nyilatkozta a Virgin Galactic Twitteren az incidens után.

SpaceShipTwo egyik korábbi repülése
Forrás: Virgin Galactic

A vállalat Twitteren közölte, hogy a hajtóműgyújtási szekvencia nem fejeződött be. “Több rakétamotorunk is van a Spaceport America telephelyen. Átellenőrizzük a járművet és hamarosan ismét repülni fogunk” – ez volt az utolsó közlemény az incidens óta. A cég már többféle hajtóművet is kipróbált a SpaceShipTwo járműveken. A hivatalos élő közvetítés is elmaradt most a járványügyi intézkedések miatt. Ez volt a cég első repülése Új-Mexikóból, eddig a kaliforniai Mojave Űrkikötőből indultak a SpaceShipTwo repülések. A tesztrepülésen nem csak a pilóták utaztak a gépen, hanem a NASA Flight Opportunities programja keretében több mikrogravitációs tudományos kísérlet is helyet kapott a Unity fedélzetén.

A VMS Eve és VSS Unity felszállása
A hajtómű begyújtása
A megszakítás után
A visszaereszkedés
Képek forrása: NSF

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye