Virgin Galactic – VSS Unity-22 | SpaceShipTwo küldetés profil

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Indítás ideje, helye: 2021. július 11. magyar idő szerint 16:30 – Spaceport America, Új-Mexikó, USA

Megrendelő és repülés szolgáltató: Virgin Galactic

Hordozó, indító jármű: VMS Eve

Rakéta: SpaceShipTwo, VSS Unity

Pálya: szuborbitális

Rakéta visszatérése: a SpaceShipTwo a Spaceport America futópályájára tér vissza

Élő közvetítés: a Virgin Galactic hivatalos Youtube-csatornáján, vagy magyar kommentárral a Spacejunkie Youtube-csatornánkon is figyelemmel kísérhetitek a repülést

A küldetés kimenetele: –

Ez lesz:

  • a SpaceShipTwo 1. teljes személyzettel történő, összességében 12. repülése
  • a VSS Unity 22., egyben a 4. személyzetet szállító repülése

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A repülés részletei

A Sir Richard Branson Virgin vállalatcsoportba tartozó Virgin Galactic ismét megkísérli elindítani a VSS Unity nevű járművet, melyből a második, továbbfejlesztett verziójú, SpaceShipTwo néven ismert rakéta fog repülni. A járművet a White Knight Two hordozó juttatja megfelelő magasságba, és ezt egy levegőben történő leválás követi. Bár a rakéta 6 utas befogadására képes, a mostani 4 utassal történő repülést tekintik az első teljes személyzettel történő indításnak, ám az egyik utas maga Sir Richard Branson lesz, akinek ez lesz az első ilyen repülése az űr határáig.

A személyzet tagjai

Beth Moses

A Virgin Galactic fő űrhajós oktatója, ez lesz a második repülése, a 2019 februári első utat követően, ahol elsőként a cég alkalmazottai közül lebegett a VSS Unity kabinjában repülés közben.

Colin Bennett

A cég vezető operativ mérnökeként szintén fontos szerepet tölt be. Feladata a repülés közben megfigyelni és később kiértékelni a kabinban történő eseményeket.

Sirisha Bandla

A cég kormányzati ügyekért és kutatási műveletekért felelős alelnöke. Az emberi tevékenységek megfigyelése, vizsgálata lesz a fő feladata, illetve a University of Florida kísérletének végrehajtása.

Sir Richard Branson

A Virgin cégcsoport alapítója. Részletes jelentést készít majd a teljes repülésről, és amit a jövőbeli űrturisták tapasztalhatnak majd az út során.

VSS Unity/SpaceShipTwo

Egy hibrid meghajtású rakéta hajtóművel felszerelt jármű, melyben az utasok az űr határát elérve néhány percig súlytalanság közben repülhetnek. A VSS Unity a második SpaceShipTwo jármű, elődje, a VSS Enterprise egy 2014-ben történő repülés közben balesetet szenvedett. Peter Siebold pilóta súlyos sérüléseket szenvedett, míg társa, Michael Alsbury nem élte túl a szerencsétlenséget. A rakéta két pilóta és hat fős személyzet befogadására képes. Miután a hordozó jármű, a White Knight Two megfelelő magasságba juttatja, leválik róla és az űr határáig történő néhány perces emelkedés után végül visszatér a földre.

White Knight Two

A SpaceShipTwo sugármeghajtású szállító járműve, melyet a The Spaceship Company fejlesztett ki és épített. A céget Burt Rutan és Richard Branson alapította 2005-ben. Kb. 15 km-es magasságba juttatja a VSS Unity-t, majd a polgári repülőgépekhez hasonlóan visszatér a földre. Az első ilyen jármű, mely a VMS Eve nevet kapta, 2008-ban repült először. Két pilóta és egy ellenőrző személy alkotja a legénységet, utóbbi a VSS Unity leválasztási műveletét felügyeli.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye