Virgin Orbit hírösszefoglaló

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Virgin Orbit nyilvánosságra hozott egy elég hosszú prezentációt, melyből több fontos információt is érdemes megemlíteni. Sir Richard Branson műholdindításokra specializálódott vállalata komoly tervekkel vág neki a következő éveknek!

Ami az űrbéli tevékenységet illeti, jelenlegi és jövőbeli tervekről is beszámolnak a prezentációban. Előbbi kategóriába tartozik a LauncherOne harmadik fokozatának fejlesztése, mely bolygóközi transzfer- és ún. ciszlunáris, azaz a Föld és a Hold közé történő indításokra lesz képes. A cég tervei szerint ehhez csak kisebb változtatásokat kell eszközölni a meglévő rakétán, és a fejlesztés előnyei a változatosabb kapacitás következtében túlmutatnak a költségeken. Az egyéb átalakításoknak köszönhetően 500-600 kg-ra növekedne a rakéta teherbírása. Emellett több előnyt is felsorolnak a levegőből történő rakétaindítások mellett a „hagyományos”, földről történő indításokkal szemben (pl. nagyobb rugalmasság az indítások esetében a földi kiszolgálórendszerekhez képest). Hosszútávú terveik közé tartozik az első fokozat teljesen újrahasználhatóvá alakítása, melyet irányított ejtőernyős visszatéréssel tennének lehetővé. Ezen kívül a LauncherTwo rakéta fejlesztése is elindulhat, mely a LauncherOne-nal ellentétben nem a Boeing 747 szállító repülőgép bal szárnya alatt kapna helyet, hanem a törzs tetején. Komolyabb átalakításon esne át a rakéta felépítése is, melynek köszönhetően megháromszorozódna a jármű teljesítménye.  A jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően 2023-tól 10 millió dolláros, 2026-ra pedig már 436 millió dolláros bevételt remélnek kizárólag a kisműholdas indításokból befolyó összegekből.

A másik fontos hír, hogy egy „SPAC” céggel összeolvadva kezdi meg a New York-i tőzsdei (NASDAQ) kereskedést, ezt szinte egyidőben jelentették be a Rocket Lab mellett, melyről szintén a napokban jelent meg többek között hasonló hír. Ennek köszönhetően mintegy 483 millió dollárral növekedne a Virgin Orbit értéke, amely így 3,7 milliárd dolláros saját tőkét jelentene összességében. A Virgin Group és a Mubadala befektetési vállalat ezidáig kb. 1 milliárd dollárt fektetett be a Virgin Orbitba, és Branson továbbra is teljes bizonyossággal nyilatkozik a jövőbeli sikereket és terveket illetően.

A prezentáció leginkább releváns ábrái az rakétatechnológiával kapcsolatosan. Forrás: Virgin Orbit

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye