Virgin Orbit hírösszefoglaló

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

A Virgin Orbit nyilvánosságra hozott egy elég hosszú prezentációt, melyből több fontos információt is érdemes megemlíteni. Sir Richard Branson műholdindításokra specializálódott vállalata komoly tervekkel vág neki a következő éveknek!

Ami az űrbéli tevékenységet illeti, jelenlegi és jövőbeli tervekről is beszámolnak a prezentációban. Előbbi kategóriába tartozik a LauncherOne harmadik fokozatának fejlesztése, mely bolygóközi transzfer- és ún. ciszlunáris, azaz a Föld és a Hold közé történő indításokra lesz képes. A cég tervei szerint ehhez csak kisebb változtatásokat kell eszközölni a meglévő rakétán, és a fejlesztés előnyei a változatosabb kapacitás következtében túlmutatnak a költségeken. Az egyéb átalakításoknak köszönhetően 500-600 kg-ra növekedne a rakéta teherbírása. Emellett több előnyt is felsorolnak a levegőből történő rakétaindítások mellett a „hagyományos”, földről történő indításokkal szemben (pl. nagyobb rugalmasság az indítások esetében a földi kiszolgálórendszerekhez képest). Hosszútávú terveik közé tartozik az első fokozat teljesen újrahasználhatóvá alakítása, melyet irányított ejtőernyős visszatéréssel tennének lehetővé. Ezen kívül a LauncherTwo rakéta fejlesztése is elindulhat, mely a LauncherOne-nal ellentétben nem a Boeing 747 szállító repülőgép bal szárnya alatt kapna helyet, hanem a törzs tetején. Komolyabb átalakításon esne át a rakéta felépítése is, melynek köszönhetően megháromszorozódna a jármű teljesítménye.  A jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően 2023-tól 10 millió dolláros, 2026-ra pedig már 436 millió dolláros bevételt remélnek kizárólag a kisműholdas indításokból befolyó összegekből.

A másik fontos hír, hogy egy „SPAC” céggel összeolvadva kezdi meg a New York-i tőzsdei (NASDAQ) kereskedést, ezt szinte egyidőben jelentették be a Rocket Lab mellett, melyről szintén a napokban jelent meg többek között hasonló hír. Ennek köszönhetően mintegy 483 millió dollárral növekedne a Virgin Orbit értéke, amely így 3,7 milliárd dolláros saját tőkét jelentene összességében. A Virgin Group és a Mubadala befektetési vállalat ezidáig kb. 1 milliárd dollárt fektetett be a Virgin Orbitba, és Branson továbbra is teljes bizonyossággal nyilatkozik a jövőbeli sikereket és terveket illetően.

A prezentáció leginkább releváns ábrái az rakétatechnológiával kapcsolatosan. Forrás: Virgin Orbit

Dark mode powered by Night Eye