Virgin Orbit | LauncherOne – „Above the Clouds” küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

FRISSÍTÉS (nov. 30.): az indítást határozatlan időre elhalasztották, új időpontot egyelőre nem adtak meg.

A LauncherOne idei harmadik, összességében negyedik indítását tervezi a Virgin Orbit, melyet ismét az Amerikai Védelmi Minisztérium megbízásából hajtanak majd végre.

  • az új indítási időpont január 13.

Indítás ideje, helye: 2022. január 13, 22:15 – a Cosmic Girl nevű Boeing-747 szállító repülőgép a kaliforniai Mojave Légi- és Űrkikötőből száll fel

Megrendelő: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DoD) és a SatRevolution

Lebonyolító: Virgin Orbit

Rakomány: a DoD kutatási műholdjai, illetve a a SatRevolution két nanoműholdja

Rakomány össztömege: a pontos tömeg ismeretlen, de max. 300 kg

Pálya: 500 km-es alacsony Földkörüli pálya

Hordozórakéta: LauncherOne

Első Fokozat visszatérése: a hordozórakéta a Csendes-óceánba fog becsapódni

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a Virgin Orbit Youtube-csatornáján

Indítás kimenetele: –

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés részletei

A LauncherOne légi indítású rakétájának negyedik küldetése az Above the Clouds nevet kapta. A Virgin Orbit hagyományosan egy zenei műről nevezi el a missziókat, ezúttal a Gang Starr zenekar Above the Clouds című dalára esett a választás a Moment of Truth albumról, amit a Virgin Records adott ki 1998-ban. A Cosmic Girl nevű Boeing-747 szállító repülőgép a Csendes-óceán felett fogja ledobni a hordozórakétát, mely saját hajtóműveit beindítva folytatja az emelkedést alacsony Földkörüli pályára. Ha elérte az 500 km-es magasságot, kibocsátja a Védelmi Minisztérium műholdjait, és a két nanoműholdat is.

A hasznos terhek

A rakomány fő részét képezik a Védelmi Minisztérium által összegyűjtött kutatási-fejlesztési műholdak, de ezek pontos száma nem ismert. Az űreszközök célja az űrben létesített kommunikáció és navigáció integrálásának tesztelése és az USA nemzetbiztonságának elősegítése. A Space Test Program (STP) keretén belül elvégzett indítás megrendelői az amerikai hadsereg, a flotta és a légierő is. Ezért szinte semmilyen nyilvános információ nem áll rendelkezésre a műholdakról.

A SatRevolution már nem először bízta meg a Virgin Orbitot: a STORK-4 és STORK-5 Marta műholdjaik a Tubular Bells, Part One küldetés keretében álltak Föld körüli pályára, és ezúttal a STORK-3 indul a világűrbe. Ezek a műholdak a Föld felszínének felsőbb rétegeit vizsgálják, adatokat gyűjtenek a mezőgazdasági területekről és a terményről, mely a farmerek számára nyújt segítséget, hogy jobb minőségű és egészségesebb gabona teremjen földjeiken a megfelelő öntözési eljárás kidolgozásának köszönhetően. Ezen kívül a megrendelő cég egy harmadik fél, a SteamJet Space Systems nevű vállalat számára is helyet biztosított az indítóplatformon: az Egyesült Királyságbeli cég egy tesztrakományt fog feljuttatni, mely vízüzemű fúvókák űrbéli meghajtási lehetőségét fogja tesztelni. A SteamSat-2 képes lesz minden űrben történő manőver tesztelésére, így a légkörbe való visszatérésre, a pályaemelésre- és csökkentésre, ütközés elkerülő manőverre és általános manőverezésre is. A „TunaCan” fúvóka 6 mN (millinewton) tolóerőt képes leadni legfeljebb 172 másodpercig, össztömege 540 g, üres tömege 130 g.

A TunaCan fúvóka a beszerelés előtt. Fotó: SteamJet Space Systems

A LauncherOne indítása

Miután a Cosmic Girl eléri a 10600 méteres ledobási magasságot, a pilóták a gép orrát 27°-os szögbe emelik a vízszinthez képest, és ezután válik le a hordozórakéta a bal szárny alatti indítóplatformról. 3 másodperces szabadesést követően indul be a NewtonThree hajtómű, és 12870 km/óráig gyorsítja a rakétát. Ezt követően az első fokozat leválik, és ballisztikus pályán tér vissza a légkörbe és semmisül meg, miközben a második fokozat tovább emelkedve folytatja útját. Az első fokozat RP-1 finomított rakétakerozint éget el üzemanyagként és folyékony oxigént oxidálószerként. A hajtómű tolóereje 327 kN. A jóval kisebb második fokozatot a többször indítható NewtonFour hajtómű gyorsítja, melynek tolóereje 22 kN.

A küldetés logója. Forrás: Virgin Orbit

Dark mode powered by Night Eye