Virgin Orbit | LauncherOne – „Start Me Up” küldetésprofil

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Első orbitális indítására készül a Virgin Orbit Nyugat-Európából, melynek során LauncherOne hordozórakétájuk több műholdat is megkísérel Föld körüli pályára állítani.

Indítás ideje, helye: 2023. január 9., magyar idő szerint: 23:54, a Cosmic Girl nevű Boeing-747 szállító repülőgép a Cornwall Űrrepülőtérről fog felszállni

Megrendelő: National Reconnaissance Office (NRO), azaz Nemzeti Felderítési Hivatal

Lebonyolító: Virgin Orbit

Rakomány: Prometheus-2, IOD-3 AMBER, CIRCE, DOVER, ForgeStar-0, AMAN, STORK-6

Rakomány össztömege: ~100 kg

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO)

Hordozórakéta: LauncherOne

Első Fokozat visszatérése: nem képes erre a LauncherOne hordozórakéta

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a Virgin Orbit Youtube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikertelen

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a LauncherOne idei első., összességében 6. missziója
  • a Virgin Orbit első Nyugat-Európából indított küldetése
  • az 5. orbitális indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Bár az első, Egyesült Királyságból induló „Start Me Up” missziót a tavalyi évre tervezte a Virgin Orbit, az többszöri halasztást követően átcsúszott 2023-ra. A küldetésről érdemes megjegyezni, hogy a cég számára ez lesz az első orbitális indítási kísérlet Nyugat-Európából, melyet az Egyesült Királyság Űrügynöksége és az NRO irányít. Neve tisztelgés a Rolling Stones dala előtt, ami az 1981-es Tattoo You című albumukon debütált, majd 2002-ben a Virgin Records által kiadott Forty Licks című válogatáson is megjelent. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy a VO minden küldetését a Virgin Records katalógusában szereplő dalcímekről nevezi el.

Térjünk át a LauncherOne hordozórakétára, mely a misszió egyik főszereplője a Cosmic Girl névre hallgató Boeing-747-es repülőgép mellett. Mint azt a korábbi repülések során megfigyelhettük, a rakéta a Cosmic Girl szárnya alá van felrögzítve egy tartószerkezet segítségével. A küldetés azon szakaszában mikor a szállító eléri a megfelelő magasságot, a 7 db hasznos teher pályára állításáért felelős LauncherOne leválik, és pár másodpercnyi szabadesés után begyullad a NewtonThree nevet viselő hajtóműve. A fokozatok szétválása után a második fokozat NewtonFour hajtóműve veszi át a stafétabotot, küldetésprofiltól függően két vagy három gyújtással a teljesítmény növelése érdekében.

Cosmic Girl. Forrás: Virgin Orbit

A küldetés hasznos terhei

IOD-3 AMBER

A 6U mérettel rendelkező, és 8 kg tömegű műholdat a Satellite Applications Catapult és a Horizon Technologies fejlesztette és az AAC Clyde Space építette. Az IOD-3 Amber várhatóan az első lesz a több mint 20 Amber szatellit közül, melyek speciális technológiát használnak majd a világ minden tájáról érkező hajók rádiójeleinek geolokációjához. A kapott adatokat az illegális halászat, a csempészet, a kereskedelem, a kalózkodás és a terrorizmus nyomon követésére és megelőzésére használják majd.

Prometheus-2

Két darab 6U méretű CubeSatból áll, név szerint a Prometheus 2A és 2B. A duó tervezéséért az In-Space Missions és az Airbus Defence and Space felelt, melyek egyenként 8,5 kilogrammot képviselnek, a hozzájuk tartozó adóegység pedig 6,4 kg. A műholdak alacsony Föld körüli pályán, mintegy 550 km-es magasságban fognak működni, és tesztplatformot biztosítanak majd kifinomult képalkotáshoz és rádiójelek, köztük a GPS megfigyeléséhez.

CIRCE

Szintén két darab 6U CubeSatból (CIRCE-1 és CIRCE-2) áll. A konstelláció több mérést is el fog végezni az ionoszféra rövid idejű dinamikájának jellemzésére, tehát egy miniatürizált űridőjárási platformról beszélünk. A műholdak 555 (+/- 10) km LEO pályán keringenek majd, 90 (+/- 5) °-os dőlésszöggel.

DOVER

A 3U méretű CubeSat a Doveri-szorosról kapta a nevét, melyet az Open Cosmos (UK) tervezett, és az RHEA Group (Belgium) épített. A PNT-hez (Positioning, Navigation, Timing) kapcsolódó jelek továbbítására használják majd.

ForgeStar-0

A walesi Space Forge által kifejlesztett 3U nagyságú műhold, mely egy visszahozható és újrafelhasználható platform, ami lehetővé teszi az űrben történő gyártást. Ilyen például a jobb minőségű kristályok növesztése, a szennyeződések eltávolítása az előállítási folyamat során.

AMAN

A SatRevolution (SatRev) vállalat által gyártott 3U földmegfigyelő CubeSat, mely Omán első orbitális küldetése. Az űrszonda által gyűjtött adatokat a lengyel származású TUATARA, a fejlett mesterséges intelligencia, adatelemzés és kognitív technológiai megoldásokra szakosodott vállalat fogja elemezni.

STORK-6

Előbbiekhez hasonlóan egy 3U CubeSatról beszélünk, amit szintén a lengyel SatRev épített. A műhold a SatRev Vision-300 képalkotójával rendelkezik, amely 5 m-es felbontást biztosít.

LauncherOne. Forrás: Virgin Orbit

A LauncherOne hordozó

Ahogy fentebb már olvashattátok, a LauncherOne két fokozatból áll. Az első fokozat finomított rakétakerozint (RP-1) és cseppfolyósított oxigént (LOX) éget. Az üzemanyag és oxidálószer keveréke hajtja a NewtonThree hajtóművet, amely 327 kN tolóerőre képes. A hordozó alsó részében található a 2 db ún. Propellant Settling Thruster (PST), amik a főhajtómű előtt gyulladnak be, annak érdekében, hogy az üzemanyagot a tartály aljára kényszerítsék. Minderre azért van szükség, mert a folyékony hajtóanyaggal működő rakéták első fokozataitól eltérően, itt nem függőleges irányról beszélünk.

Térjünk át a sokkal kisebb második fokozatra, mely egyetlen NewtonFour hajtóművet kapott. Üzemanyagát tekintve szintén RP-1 és LOX keverékével működik, mely többszöri begyújtásra is alkalmas. Tolóereje jóval kisebb mint az első fokozaté, ami számszerűsítve 22 kN. A különbség nagyjából ennyiben ki is merül, hiszen mindkét fokozat hajtóműharangja közel azonos mérettel rendelkezik az indítási magasság miatt.

Forrás: Virgin Orbit

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye