Virgin Orbit | LauncherOne – „Straight Up” küldetésprofil

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Frissítés júl. 1.: újabb egy halasztásról döntöttek a cégnél.

Frissítés jún. 30: egy napot halasztották az indítást.

A Boeing-747-es szárnya alatt található LauncherOne hordozó az Amerikai Védelmi Minisztérium megbízásából különböző műholdakat fog pályára állítani.

Indítás ideje, helye: 2022. július 2., magyar idő szerint: 07:00-11:00, a Cosmic Girl nevű Boeing-747 szállító repülőgép a kaliforniai Mojave Légi- és Űrkikötőből száll fel

Megrendelő: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DoD)

Lebonyolító: Virgin Orbit

Rakomány: a DoD által összegyűjtött, különböző kormányzati ügynökségek kutatási műholdjai

Rakomány össztömege: a pontos tömeg ismeretlen, de max. 300 kg

Pálya: 500 km-es alacsony Föld körüli pálya

Hordozórakéta: LauncherOne

Első Fokozat visszatérése: a hordozórakéta a Csendes-óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a Virgin Orbit Youtube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés részletei

Idei második repülésére készül a Sir Richard Branson által alapított Virgin Orbit, ami különösen fontos a cég számára, hiszen ez lesz az első éjszakai küldetésük. A Straight Up nevet Paula Abdul amerikai énekesnő Straight Up című dala ihlette, amely a Forever Your Girl című stúdióalbumáról származik. A misszió során a Cosmic Girl a már megszokott módon a Mojave Légi- és Űrkikötőből fog felszállni. A hordozórakéta, ami az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DoD) által összegyűjtött hasznos terheket fogja szállítani, a Boeing-747-es szárnya alatt helyezkedik el. A LauncherOne egyedülálló módon innen indul űrbéli útjára, rakterében megközelítőleg 300 kilogrammnyi kutatási műholddal. A szatelliteket 500 km-es alacsony Föld körüli pályára fogja eljuttatni, ahol 45 fokos inklinációval fognak keringeni. Mint említettük több űreszköz is szerepel a misszió listáján, szám szerint 7 darab, melyek több kormányzati ügynökségtől származnak. Mindegyikük kísérleti célt szolgál, új technológiák demonstrálását középpontba állítva.

Forrás: Virgin Orbit

A misszió/leválasztás menete

Első lépésben a Cosmic Girl szállítónak el kell érnie a kb. 10,5 km-es magasságot, ezt követően a pilóták 27 fokos szögben felfelé fordítják a gép orrát. Mindezek után a küldetésirányítók kiadják a parancsot, ami elindítja azt a leválasztáshoz szükséges szekvenciát, mellyel kezdetét veheti a LauncherOne útja. A képen látható piros tartószerkezet 3 kampót tartalmaz, amelyek elválnak a hordozótól, és mondhatni hagyják azt leesni. Pár másodpercnyi szabadesés után begyullad a NewtonThree nevet viselő hajtómű, ami pár perc alatt kb. 12,870 km/h-ra gyorsítja a rakétát. Ekkor kerül sor az első és a második fokozat szétválására, melyet a második fokozat NewtonFour hajtóművének indulása követ. Innentől kezdve tulajdonképpen egy hagyományos pályára állási metódus zajlik, küldetésprofiltól függően két vagy három gyújtással a teljesítmény növelése érdekében. A légkör legsűrűbb részeit elhagyva kerül sor az áramvonalazó kúpok leválasztására, melyek ekkor már holtteherként viselkednek, hiszen már nincs szükség a hasznos teher védelmére.

A távolodó Cosmic Girl, és a LauncherOne. Forrás: Virgin Orbit

A LauncherOne hordozó

Ahogy fentebb már olvashattátok, a LauncherOne két fokozatból áll. Az első fokozat finomított rakétakerozint (RP-1) és cseppfolyósított oxigént (LOX) éget. Az üzemanyag és oxidálószer keveréke hajtja a NewtonThree hajtóművet, amely 327 kN tolóerőre képes. A hordozó alsó részében található a 2 db ún. Propellant Settling Thruster (PST), amik a főhajtómű előtt gyulladnak be, annak érdekében, hogy az üzemanyagot a tartály aljára kényszerítsék. Minderre azért van szükség, mert a folyékony hajtóanyaggal működő rakéták első fokozataitól eltérően, itt nem függőleges irányról beszélünk.

Térjünk át a sokkal kisebb második fokozatra, mely egyetlen NewtonFour hajtóművet kapott. Üzemanyagát tekintve szintén RP-1 és LOX keverékével működik, mely többszöri begyújtásra is alkalmas. Tolóereje jóval kisebb mint az első fokozaté, ami számszerűsítve 22 kN. A különbség nagyjából ennyiben ki is merül, hiszen mindkét fokozat hajtóműharangja közel azonos mérettel rendelkezik az indítási magasság miatt.

Forrás: Virgin Orbit

Forrás: Virgin Orbit

Dark mode powered by Night Eye