Virtuális valóság segítségével tesztelik az ESA Argonaut leszállóegységét

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy diákokból és kutatókból álló csapat a virtuális valóság (VR) segítségével vizsgálja az ESA (Európai Űrügynökség) Argonaut névre hallgató leszállóegységét, mely várhatóan az évtized végén tudományos műszereket és rakományt szállít majd a Holdra. A szimulációkban az ESA Extended Reality (XR) laboratóriumának tagjai, valamint a Német Űrügynökség (DLR), és a Spaceship EAC munkatársai vesznek részt.

Forrás: ESA

A jelenleg még intenzív tanulmányozási fázisban lévő leszállóegység fejlesztéséhez, teszteléséhez és tanulmányozásához a legújabb technológiákat használja az XR-csapat. „Az Argonaut működésében szerepet játszó egyes részek szimulálásával és a szakértőktől kapott információkból kitaláljuk, hogyan segíthet a VR a fejlesztés alakításában.” – mondta Tommy Nilsson, az ESA kutatója.

A csapat első lépésként a Hold déli pólusának régióját alkotta meg a lehető legvalósághűbben, mely valószínűsíthetően alkalmas leszállóhelye lesz az első emberes Artemis-küldetésnek. „A VR rugalmassága lehetővé tette számunkra a holdi terep valósághű ábrázolását és a Hold déli pólusának egyedi fényviszonyainak reprodukálását, így bármilyen hipotetikus holdfelszíni forgatókönyvet megjeleníthettünk, szimulálhattunk és értékelhettünk.” – Florian Dufresne, az ESA doktorandusza.

A részletes virtuális modellnek köszönhetően tehát készen állt egy olyan lehetséges Argonaut konfiguráció, amivel tanulmányozhatóvá vált a leszállóegység működése, valamint felhasználóbarátsága is. „Biztosítottuk, hogy a leszállóegység nagyon részletes legyen, hogy értékelni tudjuk, hogyan működne, és milyen kihívásokat jelentene a használata egy ember számára.” – tette hozzá Dufresne.

Az Argonaut leszállóegység. Forrás: ESA

A VR, mint láthatjuk, rengeteg előnnyel jár egy-egy fejlesztési fázisban, viszont teljes értékű információkkal nem képes szolgálni. A VR-szimulációk főként hang- és vizuális jelzésekre támaszkodnak, melyek nem feltétlenül adnak pontos visszajelzést például a fizikai tárgyak súlyával és ellenállásával kapcsolatban. Emellett nehezen szimulálja az űrruhákat és az alacsony gravitációt. Megoldásként az XR-csapat arra készül, hogy az Argonaut-szimulációt csökkentett gravitációs körülmények között, parabolikus repülésen fogja tesztelni.

Alexander Gerst az XR laboratóriumban. Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye