Array

Visszatért a CRS-23 Cargo Dragon

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Tegnap véget ért a SpaceX és a NASA közös kereskedelmi utánpótlás-szállító küldetése, a CRS-23 a Nemzetközi Űrállomáson. A Cargo Dragon C208.2 pontosan 1 hónapot töltött az ISS-en, ahová ellátmányt és számos kísérleti alapanyagot szállított (bővebb információt a küldetésprofilban találtok), és ahonnan vissza is hozott eredményeket.

A teherűrhajó magyar idő szerint csütörtökön 15:14-kor vált le a Harmony modul elülső dokkolóportjáról, és kezdte meg a visszatéréshez szükséges pályamagasság csökkentését. A szokásos módon minden automatizált üzemmódban történt, semmilyen probléma nem lépett fel a műveletek során. Ma hajnalban 4:22-kor az űrhajó hátsó csomagtartója is rendben levált, melyre a leszálláskor már nincs szükség, és végül a SpaceX 4:59-kor erősítette meg Twitteren, hogy a Cargo Dragon vízre szállt az Atlanti-óceánon. A kapszulát ezután a mentőhajóra emelték egy daru segítségével, és a visszahozott értékes kísérleti mintákat még a fedélzeten ki is csomagolták, majd innen egy helikopter szállította át a Kennedy Űrközpontba.

Ez volt tehát a CRS-2 szerződés harmadik teherszállító küldetése. A SpaceX és a NASA következő közös küldetése már a Crew-3 misszió lesz, mely a jelenlegi tervek szerint október 31-én indulhat.

A Cargo Dragon visszatéréséről készített csodálatos floridai felvétel Trevor Mahlmannak köszönhető

Dark mode powered by Night Eye