Array

Visszatért a CRS-23 Cargo Dragon

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Tegnap véget ért a SpaceX és a NASA közös kereskedelmi utánpótlás-szállító küldetése, a CRS-23 a Nemzetközi Űrállomáson. A Cargo Dragon C208.2 pontosan 1 hónapot töltött az ISS-en, ahová ellátmányt és számos kísérleti alapanyagot szállított (bővebb információt a küldetésprofilban találtok), és ahonnan vissza is hozott eredményeket.

A teherűrhajó magyar idő szerint csütörtökön 15:14-kor vált le a Harmony modul elülső dokkolóportjáról, és kezdte meg a visszatéréshez szükséges pályamagasság csökkentését. A szokásos módon minden automatizált üzemmódban történt, semmilyen probléma nem lépett fel a műveletek során. Ma hajnalban 4:22-kor az űrhajó hátsó csomagtartója is rendben levált, melyre a leszálláskor már nincs szükség, és végül a SpaceX 4:59-kor erősítette meg Twitteren, hogy a Cargo Dragon vízre szállt az Atlanti-óceánon. A kapszulát ezután a mentőhajóra emelték egy daru segítségével, és a visszahozott értékes kísérleti mintákat még a fedélzeten ki is csomagolták, majd innen egy helikopter szállította át a Kennedy Űrközpontba.

Ez volt tehát a CRS-2 szerződés harmadik teherszállító küldetése. A SpaceX és a NASA következő közös küldetése már a Crew-3 misszió lesz, mely a jelenlegi tervek szerint október 31-én indulhat.

A Cargo Dragon visszatéréséről készített csodálatos floridai felvétel Trevor Mahlmannak köszönhető

Dark mode powered by Night Eye