Visszatért a Föld légkörébe a Nemzetközi Űrállomásról származó elöregedett akkumulátorcsomag

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A Nemzetközi Űrállomás kilenc darab elöregedett akkumulátora visszatért a Föld légkörébe tegnap este (március 8.), magyar idő szerint ~20:29-kor, miután majdnem három évig keringett a Föld körül. A szemétnek minősülő rakomány nagy része valószínűleg elégett, de lehetséges, hogy néhány darabka elérte a felszínt. Jonathan McDowell amerikai csillagász úgy becsülte, hogy körülbelül 500 kilogrammnyi törmelék élhette túl az eseményt. Az érintett csomag több mint 2,6 tonnát nyomott, mely így az egyik legnehezebb tárgy titulust is elnyerte, amit az ISS-ről „kidobtak”. Itt érdemes megemlíteni az ESA álláspontját, miszerint annak a kockázata, hogy egy embert eltalál egy űrszemétdarab, körülbelül 65 000-szer kisebb, mint annak az esélye, hogy valakit villámcsapás ér.

Az állomás robotkarja 2021. március 11-én engedte el az akkumulátorokat tartalmazó csomagot, mely azóta sodródott bolygónk körül, amit nagyjából 90 perceként is meg került. Az egységeket egybefogó „raklap” egy japán HTV teherűrhajó belsejében érkezett meg 2020-ban, ami hat darab új lítium-ion akkumulátort juttatott az ISS-re azzal a céllal, hogy lecserélésre kerüljenek az elöregedett nikkel-hidrogén egységek. Összesen egyébként 24 db ilyen korszerűsített modul ért célba a japán küldetéseknek köszönhetően.

Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye