Visszatért a Földre a Sencsou-15 személyzete

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A három tajkonauta fél éves küldetés lezárásaként múlt éjjel szállt le sikeresen.

Magyar idő szerint 0:33-kor ért földet a Sencsou-15 űrhajó Kína belső-Mongóliai területén, ahol természetesen a mentőcsapatok már vártak rájuk. A három tajkonauta, Fej Csün-lung, Teng Csingming és Csang Lu tegnap délután 15:30 körül kezdte meg hazatérő útját, az űrhajó a Tienkung Űrállomás Tienho főmoduljáról vált le, és kezdte meg a visszatéréshez szükséges pályakorrekciós manővereket. A műveletsor elvégzése során semmilyen műszaki hiba nem lépett fel, így a kínai emberes űrrepülés történetének 10., a Sencsou-programnak pedig a 15. repülése is sikeresen lezajlott. 
A személyzet a 186 napos küldetés során négy űrsétát teljesített, amik főleg a Ventien és Mengtien tudományos labormodulok további integrálására irányultak. Ezek közül az első 7 óra 6 percig tartott, ami a kínai űrséták közül az eddigi leghosszabb volt. Ők voltak azon három kínai űrhajós, akik elsőként érkeztek a teljesen kiépült Tienkungra, a Ventien 2022 júliusi, valamint a Mengtien 2022 októberi felbocsátása és csatlakoztatása után. 
A Sencsou-15 hazatérése után jelenleg 10 űrhajós kering Föld körüli pályán: 3 kínai tajkonauta teljesít szolgálatot a Tienkungon, a Nemzetközi Űrállomás pedig 3 orosz kozmonautának, 3 amerikai és egy emirátusokbeli asztronautának ad otthont. 

A Sencsou-15 visszatérő kabinjának leválása a szervizmodulról.

Fej Csün-lung parancsnok
Teng Csingming üzemeltető mérnök
Csang Lu rendszer-üzemeltető
Dark mode powered by Night Eye