Visszatért a Sencsou-12 személyzete

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Ahogy mi is írtuk tegnapi cikkünkben, a tervek szerint ma reggel 07:34-kor sikeresen visszatért a kínai Sencsou-12 három űrhajósa a 3 hónapos küldetésük után. Nie Hajseng, Tang Hungbo és Liu Po-ming űrhajója a kijelölt leszállási zónában, a Csiucsüan Űrközponttól északkeletre lévő Góbi-sivatagban, Dongfeng városától nem messze landoltak, befejezve ezzel a 92 napos, kínai rekordnak számító küldetésüket.

Visszatérés közben – az ejtőernyő 10 km magasságban nyílt ki

A Kínai Űrállomás (ami jelenleg a Tienho modulból áll) azonban nem lesz sokáig lakatlan, ugyanis októberben startol a Sencsou-13 misszió 3 újabb űrhajóssal, akik a tervek szerint egészen 2022 márciusig maradnak az űrállomáson – ezzel megduplázva a mostani leghosszabb küldetést. 2022 áprilisában indul a Sencsou-14, illetve a Tiencsou-4 teherhajó, a két új űrállomás modul, a Wentian és Mengtian pedig 2022 május-június és augusztus-szeptember környékén bővíti ki majd jelentősen a Kínai Űrállomást. Az építkezési fázis befejezése 2022 októberében várható, ekkor a Sencsou-15 emberes misszió, és a Tiencsou-5 teherhajó érkezik az űrállomásra.

Az űrhajósok kiszállás után

A Sencsou-12 kapszulájaDark mode powered by Night Eye