Visszatért a Szojuz MSz-19

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

Magyar idő szerint ma 13:28-kor a tervek szerint sikeresen leszállt Kazahsztánban a Szojuz MSz-19 űrhajó visszatérő kapszulája, fedélzetén két orosz és egy amerikai űrhajóssal.

Pjotr Dubrov és Mark Vande Hei űrhajósok ezzel a 355 napos űrrepülésüket fejezik be, a tavaly április 9-i indulásuk után. Vande Hei így összesen 523 napot töltött a világűrben a két űrutazása során, és amerikai csúcstartó az egyhuzamban eltöltött 355 napjával. Az orosz Pjotr Dubrovnak ez volt az első űrutazása. A misszió parancsnoka, Anton Skaplerov 176 napot töltött ezúttal a világűrben.

A Szojuz MSz-19 a ledokkolás után

Az űrhajó ma reggel dokkolt le a Nemzetközi Űrállomásról, és visszatérés előtt még egy körberepülést is végrehajtott az ISS körül. Pjotr Dubrov ekkor az orbitális modulból alaposan körbefotózta az űrállomást és az orosz szegmenst is.

A ledokkolás után kb. 3 és fél órával később a trió probléma nélkül szállt le Zsezkazgan városától nem messze, a kazah sztyeppén, ahol az orosz űrhivatal mentőcsapatai és a NASA képviselői várták az űrhajósokat. A kapszulából való kiemelés után az űrhajósokat helikopterrel utaznak tovább, majd a kozmonauták Csillagvárosba, Vande Hei pedig a NASA repülőgépével Houstonba, a Johnson Űrközpontba repül.

A landolás pillanata

A kapszula kinyitása után

A mentőcsapatok a kapszula körül

Mark Vande Hei egy év után újra gravitációban

A moszkvai irányítóközpont Vande Hei-t üdvözli – szerencsére ezúttal semmilyen utalás nem volt a háborúra és a megromlott nemzetközi kapcsolatokra.

Dark mode powered by Night Eye