Visszatért a Ventien indításából hátramaradt rakétafokozat

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Tegnap este az Amerikai Űrparancsnokság adatai alapján magyar idő szerint körülbelül 18:45-kor, az Indiai-Óceán fölött belépett a Föld légkörébe a Ventien űrállomásmodul indítása után fent maradt Hosszú Menetelés-5B hordozórakéta első fokozata. A Malajziában élők közül sokan videóra is tudták venni az eseményt. Az alábbi képen a legfényesebb objektum a rakétafokozat még egyben lévő darabja, a többi, halványabb pedig a már róla levált darabok.

Az egyik videóból kivágott kép. Forrás: Nazri sulaiman nevű twitter felhasználó. A teljes videót itt tudjátok megtekinteni.

A videó alapján Jonathan McDowell arra a következtetésre jutott, hogy itt még a légkör magasabb rétegeiben járhatott a fokozat.

A becsapódás helye a cikk írásakor még ismeretlen, de az előrejelzések alapján Japántól keletre, a Kamcsatka-félszigettől délkeletre érhetett vizet – szerencsére.

Az előrejelzés szerinti becsapódási helyet egy karika jelzi a képen. Forrás: Aerospace Corporation.

Az eset után Bill Nelson NASA igazgató közleményt adott ki, miszerint a Kínai Népköztársaság nem osztott meg semmilyen információt a rakéta pályajáról. Hozzátette azt is, hogy „Minden űrhajózó nemzetnek követnie kellene a bevált legjobb gyakorlatokat, és meg kellene osztania az ilyen típusú információkat előre, hogy megbízható előrejelzéseket lehessen készíteni a potenciális roncsbecsapódás veszélyéről, különösen az olyan nehéz teherűrhajók esetében, mint a Hosszú Menetelés-5B, amelyek jelentős élet- és vagyonvesztési kockázatot hordoznak magukban”, és hogy „ez kritikus fontosságú lenne a világűr felelősségteljes használata és a Földön élő emberek biztonságának garantálása szempontjából”.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye