Array

Visszatért az ISS-re a Progressz MSz-17 teherhajó

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

Magyar idő szerint ma reggel 06:21-kor a Nauka modul nadír (Föld felé néző) kikötőpontjára csatlakozott a kb. 29 órás szólórepülés után a Progressz MSz-17 teherhajó.

A Progressz szerdán 00:41-kor vált le az orosz szegmens Poiszk moduljáról, amihez az ISS-t szokásos módon újból elforgatták, hogy a nadír port nézzen „hátrafelé”, így a teherhajó üzemanyagot spórolva tudott eltávolodni. A Progressz a szólórepülés alatt 185 km távolságra is eltávolodott az ISS-től, de még így is ez volt a leghatékonyabb újradokkolás. De miért volt szükség egy ilyen sok ideig tartó manőverre, ha mind az emberes Szojuz és Dragon űrhajók is 1-2 óra alatt tudnak egy átdokkolást végrehajtani?

A válasz a Progressz navigációs és irányítórendszereiben van: a Progresszen nincsenek űrhajósok, akik bármikor be tudnak avatkozni az automata irányító rendszer (Kursz) működésébe, illetve az átdokkolás során csak egy nagyon vékony, kúpalakú megközelítési sávban tudják aktiválni a manuális TORU rendszert. Ezért a Progresszt ezúttal hagyták elsodródni az ISS-től, majd az újbóli megközelítés után bedokkolt a Nauka modulra. A Progressz MSz-17 majd a Pricsal kikötőmodul november 24-i indítása után távozik a Naukáról, és magával viszi a modul speciálisan kialakított dokkolóját, ami útban lenne az új kikötőmodulnak. A távozás előtt még a teherhajóval a Nauka üzemanyagvezetékeinek a feszességét is ellenőrzik, hogy a jövőben tudják használni a modult üzemanyagáttöltésre és pályakorrekciókra.

A következő orosz teherhajó is hamarosan indul a Nemzetközi Űrállomásra: a Progressz MSz-18 a jelenlegi tervek szerint október 28-án startol Bajkonurból.

A Progressz MSz-17 már a Nauka modulon

Az ISS-en található űrhajók jelenlegi helyzete (Progressz 78=Progressz MSz-17)

A Pricsal kikötőmodul az átalakított Progressz teherhajón Bajkonurban, jelenleg felkészítés alatt.

Fotó: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye