Array

Visszatért az orosz filmstáb a Nemzetközi Űrállomásról

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Magyar idő szerint ma reggel 06:36-kor sikeresen landolt a Szojuz MSz-18 űrhajó, a „Kihívás” című orosz űrfilmet forgató Klim Shipenkóval és Julia Pereszilddel, illetve az űrállomáson 6 hónapot eltöltő Oleg Novickij kozmonautával a fedélzeten. A leszállásra Zsezkazgan városától 147 kilométerre a kazah sztyeppén került sor.

Az űrhajó 03:13-kor vált le a Nauka modul nadír (Föld felé néző) dokkolóportjáról, befejezve ezzel Shipenko és Pereszild 12 napos küldetését az ISS-en, ahol a filmhez forgattak jeleneteket. Anton Skaplerov, az október 5-i Szojuz MSz-19 parancsnoka a Nemzetközi Űrállomáson maradt, és az Expedíció-66 tagjaként 2022 áprilisában tér majd vissza a majdnem egy éves missziót végrehajtó Pjotr Dubrovval és Mark Vande Hei-jel.

A Szojuz MSz-18 a ledokkolás után

A sikeres landolás után a mentőcsapatok megkezdték a személyzet kiemelését a kapszulából: először Oleg Novickijt, majd Klim Shipenkót, végül Julia Pereszildet emelték ki a Szojuzból. Novickij és Pereszild láthatóan jól viselte a visszatérést (Novickij ezzel a harmadik űrrepülését fejezte be), Shipenko arcán viszont látszódott, hogy megviselte a leszállás. A kiemelés után köszöntötték az űrhajósokat, Pereszild egy hatalmas virágcsokrot is kapott, majd a filmhez egyből forgattak is egy jelenetetet Pereszild és Novickij részvételével.

„Kihívás” c. film története szerint a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa szívrohamot kap, és egy Zhenya nevű orvost küldenek fel a kozmonauta megműtésére. Az orvost Julia Pereszild alakítja, és a film 35-40 perce játszódik majd az ISS-en. Ezeket a felvételeket forgatták le a 12 napos rövid küldetés alatt, Oleg Novickij és Pjotr Dubrov is szerepet kaptak a filmben (Novickij játszotta a beteg űrhajóst). Klim Shipenko egyszemélyben volt operatőr, rendező, sminkes és kellékes is. A filmforgatás az űrrepüléssel kezdődött, a Földön játszódó jeleneteket ezután forgatják majd le 2022 májusáig. A film bemutatójára a jelenlegi tervek szerint 2022 végén kerülhet sor. Érdekesség, hogy a film egyik producere Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője.

Julia Pereszild a landolás után

Forog a film – a szokásosnál jóval több kamera

A ledokkolás előtti búcsúzkodás, balról jobbra: Pjotr Dubrov, Anton Skaplerov, Julia Pereszild, Klim Shipenko, Oleg Novickij

Dark mode powered by Night Eye