Array

Visszatért az orosz filmstáb a Nemzetközi Űrállomásról

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

Magyar idő szerint ma reggel 06:36-kor sikeresen landolt a Szojuz MSz-18 űrhajó, a „Kihívás” című orosz űrfilmet forgató Klim Shipenkóval és Julia Pereszilddel, illetve az űrállomáson 6 hónapot eltöltő Oleg Novickij kozmonautával a fedélzeten. A leszállásra Zsezkazgan városától 147 kilométerre a kazah sztyeppén került sor.

Az űrhajó 03:13-kor vált le a Nauka modul nadír (Föld felé néző) dokkolóportjáról, befejezve ezzel Shipenko és Pereszild 12 napos küldetését az ISS-en, ahol a filmhez forgattak jeleneteket. Anton Skaplerov, az október 5-i Szojuz MSz-19 parancsnoka a Nemzetközi Űrállomáson maradt, és az Expedíció-66 tagjaként 2022 áprilisában tér majd vissza a majdnem egy éves missziót végrehajtó Pjotr Dubrovval és Mark Vande Hei-jel.

A Szojuz MSz-18 a ledokkolás után

A sikeres landolás után a mentőcsapatok megkezdték a személyzet kiemelését a kapszulából: először Oleg Novickijt, majd Klim Shipenkót, végül Julia Pereszildet emelték ki a Szojuzból. Novickij és Pereszild láthatóan jól viselte a visszatérést (Novickij ezzel a harmadik űrrepülését fejezte be), Shipenko arcán viszont látszódott, hogy megviselte a leszállás. A kiemelés után köszöntötték az űrhajósokat, Pereszild egy hatalmas virágcsokrot is kapott, majd a filmhez egyből forgattak is egy jelenetetet Pereszild és Novickij részvételével.

„Kihívás” c. film története szerint a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa szívrohamot kap, és egy Zhenya nevű orvost küldenek fel a kozmonauta megműtésére. Az orvost Julia Pereszild alakítja, és a film 35-40 perce játszódik majd az ISS-en. Ezeket a felvételeket forgatták le a 12 napos rövid küldetés alatt, Oleg Novickij és Pjotr Dubrov is szerepet kaptak a filmben (Novickij játszotta a beteg űrhajóst). Klim Shipenko egyszemélyben volt operatőr, rendező, sminkes és kellékes is. A filmforgatás az űrrepüléssel kezdődött, a Földön játszódó jeleneteket ezután forgatják majd le 2022 májusáig. A film bemutatójára a jelenlegi tervek szerint 2022 végén kerülhet sor. Érdekesség, hogy a film egyik producere Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője.

Julia Pereszild a landolás után

Forog a film – a szokásosnál jóval több kamera

A ledokkolás előtti búcsúzkodás, balról jobbra: Pjotr Dubrov, Anton Skaplerov, Julia Pereszild, Klim Shipenko, Oleg Novickij

Dark mode powered by Night Eye