Vizsgálják a Dragon űrhajókból visszahulló törmelék csökkentésének módjait

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A NASA és a SpaceX összefogtak, hogy közösen vizsgálják a Dragon űrhajókkal kapcsolatos törmelék visszahullásának kérdését. Ennek során olyan módszereken ötletelnek, mely megváltoztatná az imént említett Dragon kapszulák visszatérési folyamatát, ezzel csökkentve a hátsó egységből (trunk), vagy más néven „csomagtartóból” származó, és a földre kerülő törmelék mennyiségét. Mindezt többek között az alábbi esetek indokolják: az Ausztráliában megtalált Crew-1 misszió űrhajójának maradéka (2022), az Ax-3 küldetésből hátramaradó darabka, ami Kanadában landolt (2024 február), vagy a nemrégiben visszazuhant Crew-7 Dragon egy része, melyre Észak-Karolinában lettek figyelmesek a földön heverve (2024 május).

A probléma forrását a visszatéréshez szükséges fékezőmanővernél kell keresni, pontosabban előtte, hiszen ekkor kerül sor a „trunk” leválasztására. Mivel újabb törmelékre bukkantak pár hónapja, a SpaceX és a NASA elismerte, hogy fejlesztésre van szükség ezen a téren. Steve Stich, a CCP (Commercial Crew Program) vezetője a jelenségről úgy vélekedett, hogy azt valószínűleg a „csomagtartóban” használt kompozit anyagok okozzák, mely szinte hővédelmi rendszerként funkcionál. Elmondása szerint a visszatérési eljárások megváltoztatásán dolgoznak, ugyanis a most alkalmazott módszer miatt a leválasztott egység még hónapokig kering, majd ellenőrizetlenül tér vissza a légkörbe.

A közzétett információk alapján a mérnökök azt vizsgálják, hogy megcserélik a műveleteket, tehát előbb a visszatéréshez szükséges fékezőmanővert teljesítik, majd ezt követően kapcsolják le a hátsó egységet. Utóbbi nagyobb kontrollt biztosítana, ami lehetővé tenné a lakatlan terület feletti esetleges földet érést. Itt érdemes kiemelni, hogy ez az alternatív megközelítés kihívásokat is tartogat; több üzemanyagot igényelne a fékezőmanőver, továbbá ki kell találni a legjobb módját az ezt követő szétválasztásnak.

Az Észak-Karolinában talált darabka. Forrás: Future/Brett Tingley
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye