Vizsgálják a Lunar Flashlight hajtóművét

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Január 12-én érkezett a bejelentés, miszerint probléma merült fel a nemrégiben indult Lunar Flashlight űreszközzel kapcsolatban. A NASA, valamint a JPL információi szerint a misszió csapata először három nappal az indítás után észlelte a csökkent tolóerőt, melynek kapcsán már dolgoznak a hiba feltárásán és a lehetséges megoldásokon.

A Lunar Flashlight hajtóművei az út során rövid ideig, legfeljebb néhány másodpercig tartó impulzusokkal működtek. A földi teszteket alapul véve a csapat úgy véli, hogy ezt a fajta alulteljesítést az üzemanyag-vezetékek elzáródása okozhatja, ami korlátozhatja a hajtóanyag áramlását a hajtóművekhez. Ennek megoldásául azt tervezik, hogy hamarosan sokkal hosszabb ideig fogják működtetni az említett hajtóműveket, remélve, hogy az esetleges elzáródásokat ki tudják küszöbölni, miközben pályakorrekciós manővereket hajtanak majd végre, melyekkel az űreszköz a tervezett pályán tartható.

Arra az esetre, ha a hajtóműrendszert nem sikerülne a normál teljesítményre visszaállítani, a misszió csapata olyan alternatív megoldásokat fog alkalmazni, amikkel a szükséges manővereket a jelenlegi csökkentett tolóerővel is végre tudják hajtani. A Lunar Flashlight február elejétől fogja megkezdeni a naponta esedékes pályakorrekciós műveleteket, annak érdekében, hogy körülbelül négy hónap múlva elérje a kitűzött Hold körüli pályát.

Illusztráció. Forrás: NASA/JPL

A műhold más rendszereiről viszont kijelenthető, hogy jól teljesítenek; köztük a JPL által kifejlesztett, és még soha nem repült Sphinx fedélzeti számítógép. A Lunar Flashlight továbbfejlesztett Iris rádiója, amely a Deep Space Network „Mélyűri Hálózattal” való kommunikációra szolgál, szintén az elvártak szerint működik, és új, precíziós navigációs képességgel rendelkezik, amit a jövőbeli, kisebb méretű űreszközök a Naprendszer más égitestjein való leszálláshoz fognak használni. A további új és úttörő rendszereket, például a küldetés lézeres reflektométerét a következő hetekben tesztelik majd. Ha további információkat szeretnétek olvasni a küldetésről, valamint az űreszközről, ide kattintva érhetitek el korábbi cikkünket a témában.

Dark mode powered by Night Eye