Vörös szintbe lépett a Zvezda modul légszivárgása

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Egyelőre kérdéses, hogy milyen lépéseket tesz a NASA és a Roszkoszmosz.

Hosszú idő után, idén februárban újabb aggasztó hírek érkeztek a Zvezda szervizmodul hátsó részén tapasztalt légszivárgásról, amelyről részletesen itt írtunk. Az akkori megoldás az volt, hogy a Zvezdát és a dokkolóportot összekötő zsilipajtót április elejéig zárva tartják és a NASA a Roszkoszmosszal együtt kidolgozza a következő lépéseket. Most úgy tűnik, hogy a két űrügynökség még mindig nem tudta megoldani a Nemzetközi Űrállomáson történt légszivárgással kapcsolatos, régóta fennálló és egyre súlyosbodó problémát. A hajszálvékony repedések az űrállomás orosz szegmensén a Zvezda modul hátsó (vagyis az átmeneti egység felőli) dokkolóportján találhatóak, ott ahol a Progressz teherűrhajók dokkolni szoktak. Miután az idei év elején a szivárgási arány egy kéthetes időszak alatt megduplázódott, az oroszok kísérleteztek a modulhoz vezető nyílás időszakos zárva tartásával, és további vizsgálatokat végeztek. A zsilipajtót csak akkor nyitották ki, amikor rakományt pakoltak ki-be a Progresszből, de a tavasszal hozott intézkedések egyike sem működött.

A Zvezda modul problémás hátsó része. Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz / Fordítás: Spacejunkie.hu

A Roszkoszmosz továbbra is korlátozza a műveleteket a területen, és ha a használat szükségessé teszi, további intézkedéseket hajt végre a Nemzetközi Űrállomás meghibásodásának minimalizálása érdekében. Jelenleg a zsilipajtó nyitvatartása esetén 1 kg/nap sebességgel áramlik ki a levegő az átmeneti egységből. Egy szerkezeti meghibásodás legrosszabb forgatókönyve esetén Oroszország véglegesen bezárhatja a modulhoz vezető nyílást, és külön dokkolóportra támaszkodhat a Progressz küldetéseihez. Azonban úgy tűnik, hogy egyre nagyobb az aggodalom a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában. Az űrügynökség gyakran 5×5-ös „kockázati mátrixot” használ az űrrepülési tevékenységek kockázatának valószínűségének és következményeinek osztályozására. Az orosz Zvezda modulban lévő légszivárgást ma már vörös, vagyis ötös szintűnek minősíti, mind a nagy valószínűség, és mind a következmények szempontjából. A problémát a NASA és a Roszkoszmosz egy közös ISS-találkozón vitatja majd meg.

Forrás: Roszkoszmosz

A háború miatt Oroszország polgári űrprogramjához rendelkezésre álló források egyáltalán nem emelkedtek és úgy tűnik még jobban csökkenteni szeretnék. Mindenesetre az ISS-programmal foglalkozó orosz tisztviselők arra törekednek, hogy megkapják a Szojuz és Progressz űrhajók, valamint az ISS karbantartásához szükséges erőforrásokat, de jelenleg sajnos nincs lehetőségük jelentősebb új beruházásokra, így a lehető legjobban össze kell foltozniuk a dolgokat. Ugyanakkor az űrállomás öregszik, a Zvezda modult közel negyed évszázaddal ezelőtt, 2000 júliusában indították az orosz Proton hordozórakétán. A szivárgási problémák először 2019-ben jelentek meg, és azóta tovább súlyosbodott a helyzet, ugyan befoltozták a repedéseket, de így is maradt még szivárgó terület. A Roszkoszmosz még mindig nem tudta azonosítani a repedések kiváltó okát, ezért nehéz elemezni vagy előre jelezni azok jövőbeli kialakulását és növekedését. A Zvezda szervizmodul sorsa tehát kérdéses, talán megpróbálják a repedéseket újra eltüntetni, vagy akár legrosszabb esetben lecsatlakoztathatják az ISS-ről.

Korábbi cikkek a témában:
A Zvezda modul szivárgása
Lezárták a Zvezda modul átmeneti egységét

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye