Vosztocsnij építkezés 3. rész: Mind a 17 szint a helyén!

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Júliusban az Amur régióban található Vosztocsnij Kozmodrómon az Angara család hordozórakétái számára készült indítótorony mind a 17 szintjének beépítése befejeződött. A torony magassága immár 66 méter, súlya pedig kb. 3000 tonna. Beépítése során különböző berendezések párhuzamos telepítése történt meg. A toronyba összesen 19 korszerű technológiai rendszer kapott helyet.

Forrás: Roszkoszmosz

Ezzel meg is kezdődik a Vosztocsnij Kozmodróm építésének második szakasza, melyben az Angara-A5 hordozórakéta indítóállásának és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrának a kiépítését foglalja magában. Az építkezés várhatóan 2022 végén fejeződik be. Jelenleg 3200 munkás vesz részt a Vosztocsnij második szakaszának építésében, melyhez hozzáadódik még a Roszkoszmosz Földi Űrinfrastruktúra Üzemeltetési Központjának (TsENKI) több száz műszaki szakembere, akik az üzemanyag utántöltéshez és az ellenőrzéshez telepítik a technológiai berendezéseket a komplexum földi és földalatti szerkezeteiben.

Nemrég kezdték el építeni a Vosztocsnij Kozmodróm saját repülőterét. Úgy tervezik hogy az idei év végén már repülőket tudnak fogadni. A kifutópálya eddig több mint 3 km hosszú, ami lehetővé fogja tenni a nehéz teherszállító repülőgépek fogadását. Viszont az építkezés második szakaszában a kifutópályát 4,4 km-re fogják bővíteni, majd 2023-ban modern teher- és utasterminál fog épülni. A repülőtér elsősorban csak a kozmodróm számára épül, tehát polgári repülés nem lesz teljesen elérhető, de ez természetesen nem kizárható a jövőben. Ciolkovszkij elég elszigetelt területen fekszik, a városhoz a legközelebbi repülőtér Blagovescsenszk-ben található, ami több mint 221 km-re van az űrkikötőtől, másrészről a nehéz és sebezhető, drága űreszközök vibráció és remegő elektronika nélkül gondosan közvetlenül az űrrepülőtérre fognak kerülni.

Szergej Korszakov a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítette meg az épülő űrkikötőt (felső kép), és a hozzá tartozó kifutópályát (alsó kép). Forrás: Szergej Korszakov

A kifutópálya aszfaltozása jelenleg is zajlik. Forrás: Roszkoszmosz

A nyár eleje a mozgósítás ideje volt a Vosztocsnij Kozmodróm második szakaszának grandiózus építkezésében. Csak a földalatti zegzugos alagutak összesen 9 km hosszúak. A szerkezet legerősebb erődítménye a startasztal és a parancsnoki állomás. A további tervek szerint a főbb kivitelezési munkálatokat decemberre tervezik befejezni, hogy 2023 tavaszán elkezdhessék a terület szépítését, a technológusok pedig megkezdik a helyiségen belüli berendezések telepítését és tesztelését.

Az első indítást az Angara indítóállásról 2023 decemberében tervezik, a könnyű Angara 1.2 az Aist-2T műholdal fog az égbe emelkedni. 2024-től itt kezdődnek meg az Orjol űrhajó mentőrendszereinek tesztelései, az űrhajó helikopterről való leejtése, majd egy komolyabb teszt következik, melynek során már egy rakéta fedélzetén fog helyet kapni. Az Orjol űrhajó vészmentő rendszerének tesztelését 2024 áprilisában tartják meg.

Az Angara-A5 technológiai berendezéseinek telepítése

Vosztocsnij mérnökei 20 rendszerhez telepítenek új technológiai berendezéseket, amelyek az Angara-A5 alkatrészek előkészítéséhez szükségesek. Ezek közül ötöt már teszteltek és üzembe is helyeztek. Ezek sűrített gázok előállítására és tárolására szolgáló rendszerek, amik az Angara-A5 hordozórakéta és az ILV műszaki komplexumának gázellátását biztosítják. Továbbá itt fog zajlani az rakétatestek, a felső fokozatok, és a vészmegszakító rendszerek összeszerelése. Ez lesz az első egységes műszaki komplexum az orosz űrhajózás történetében. Mostantól minden művelet egy helyen elvégezhető lesz az összeszereléstől az eltávolításon át, egészen az indításig. Ezzel nem csak időt, hanem pénzt is spórolnak.

Látogatás

Július 6-án még bőven a menesztése előtt Dmitrij Rogozin a korábbi Roszkoszmosz főigazgató ellátogatott Vosztocsnijba. Ebből a látogatásból láthattok egy kisebb összefoglalót:

A közeljövőben újabb többlakásos (132 lakásos) házat fognak bérelni. A lakások a Kozmodróm dolgozóinak és családjaiknak lesz fenntartva. Forrás: Roszkoszmosz

A Kozmodróm műszaki komplexumai. Forrás: Roszkoszmosz

A Roszkoszmosz Földi Űrinfrastruktúra Működési Központjának főigazgatója egy óriási vákuumkamra előtt, amely az űreszközök tesztelésére szolgál. Forrás: Roszkoszmosz

Forrás: Roszkoszmosz

Megtörtént az első faültetés az új űrhajósok sétányán. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye