VR (Virtual Reality) eszközök szerepe a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

A személyzet két tagja Megan McArthur a NASA asztronautája, és Akihiko Hoshide a JAXA űrhajósa (egyben az ISS parancsnoka) virtuális valóság eszközöket tesztelt. A NASA posztja szerint a VR (Virtual Reality) eszközökkel a tudományos kísérleteket, valamint a karbantartási munkákat szeretnék hatékonyabbá tenni az űrállomáson.

Megan McArthur alkatrészeket cserélt a Destiny kutatómodulban található Cold Atom Lab (CAL) készülékben, amely rendkívül alacsony hőmérsékletet képes előállítani. A csere közben viselte a „Sidekick” elnevezésű eszközt, mely segítette a komplex karbantartási munkában. Ennek fő célja az alapvető és kvantumfizikai kísérletek eredményességének növelése.

A „Sidekick” kétféle üzemmóddal rendelkezik, hogy virtuálisan segítséget nyújtson használójának. Az első ilyen mód a „Remote Expert Mode”, ami annyit tesz, hogy a repülésirányító csapat, vagy az adott rendszer szakértője videókonferencián keresztül valós időben látja, amit a személyzet lát, így közvetlen támogatást tud nyújtani a műveletek során. A második mód a „Standalone Mode”, ez egy nagy felbontású holografikus illusztrációt vetít az eszköz kijelzőjére, ami azon objektumokkal kapcsolatban jelenik meg, amelyekkel interakcióba lép az eszközt használó személy.

A tudományos kutatásokban is nagy szerepet kapnak a VR eszközök. A „Vection” tanulmány célja annak meghatározása, hogy miként változik a vizuális mozgás és orientáció észlelése, valamint a távolság becslésének képessége mikrogravitációban. Akihiko Hoshide ezt a kísérletet egy virtuális valóság szemüveg, és egy trackball (hanyattegér) segítségével végezte el. A kapott információ annak a modellnek a kidolgozásában segít, ami a visszatérő űrhajósok földi gravitációhoz való visszaszokását könnyíti meg. Ezenfelül az InSPACE-4 fizikai tanulmány keretein belül az MSG-ben (Microgravity Science Glovebox) vizsgálatokat hajtott végre. Ennek célja a nanorészecskék hasznosítása, továbbá új és továbbfejlesztett anyagok előállítása.

Megan McArthur és Akihiko Hoshide virtuális eszközök viselése közben. Kép forrása: NASA

Dark mode powered by Night Eye