VR (Virtual Reality) eszközök szerepe a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A személyzet két tagja Megan McArthur a NASA asztronautája, és Akihiko Hoshide a JAXA űrhajósa (egyben az ISS parancsnoka) virtuális valóság eszközöket tesztelt. A NASA posztja szerint a VR (Virtual Reality) eszközökkel a tudományos kísérleteket, valamint a karbantartási munkákat szeretnék hatékonyabbá tenni az űrállomáson.

Megan McArthur alkatrészeket cserélt a Destiny kutatómodulban található Cold Atom Lab (CAL) készülékben, amely rendkívül alacsony hőmérsékletet képes előállítani. A csere közben viselte a „Sidekick” elnevezésű eszközt, mely segítette a komplex karbantartási munkában. Ennek fő célja az alapvető és kvantumfizikai kísérletek eredményességének növelése.

A „Sidekick” kétféle üzemmóddal rendelkezik, hogy virtuálisan segítséget nyújtson használójának. Az első ilyen mód a „Remote Expert Mode”, ami annyit tesz, hogy a repülésirányító csapat, vagy az adott rendszer szakértője videókonferencián keresztül valós időben látja, amit a személyzet lát, így közvetlen támogatást tud nyújtani a műveletek során. A második mód a „Standalone Mode”, ez egy nagy felbontású holografikus illusztrációt vetít az eszköz kijelzőjére, ami azon objektumokkal kapcsolatban jelenik meg, amelyekkel interakcióba lép az eszközt használó személy.

A tudományos kutatásokban is nagy szerepet kapnak a VR eszközök. A „Vection” tanulmány célja annak meghatározása, hogy miként változik a vizuális mozgás és orientáció észlelése, valamint a távolság becslésének képessége mikrogravitációban. Akihiko Hoshide ezt a kísérletet egy virtuális valóság szemüveg, és egy trackball (hanyattegér) segítségével végezte el. A kapott információ annak a modellnek a kidolgozásában segít, ami a visszatérő űrhajósok földi gravitációhoz való visszaszokását könnyíti meg. Ezenfelül az InSPACE-4 fizikai tanulmány keretein belül az MSG-ben (Microgravity Science Glovebox) vizsgálatokat hajtott végre. Ennek célja a nanorészecskék hasznosítása, továbbá új és továbbfejlesztett anyagok előállítása.

Megan McArthur és Akihiko Hoshide virtuális eszközök viselése közben. Kép forrása: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye