Wally Funk lesz a Blue Origin NS-16 küldetésének negyedik utasa

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Wally Funk lesz a Blue Origin NS-16 küldetésének negyedik utasa, jelentette be Jeff Bezos Instagramon. Wally Funk egyike annak a 13 hölgynek, akik annak idején részesei voltak a média által később Mercury 13-nak elnevezett (utalva a „Mercury Seven”-re) magánfinanszírozású programnak. Ez azt jelentette, hogy ugyan azokat a fiziológiai és pszichológiai vizsgálatokat végezték el az önként jelentkezőkön, mint amelyeket a Mercury program férfi űrhajósain.

Wally Funk 1939. február 1-jén született, 1961-ben önként jelentkezett az akkor még „Nők az Űrben” elnevezésű programba. Legfiatalabbként is kiváló teljesítményt nyújtott, néhány teszten John Glenn teljesítményét is túlszárnyalta, a 13 női résztvevő közül a harmadik legjobb volt. Az egyik teszt során az önkénteseket szenzoros deprivációs tartályokba helyezték. Funk 10 óra 35 percet töltött el a tartályban hallucináció nélkül, ezzel rekordot állított fel. Mivel a program nem tartozott a NASA hivatalos űrhajós programja közé, így a résztvevők sohasem repülhettek a világűrbe.

Wally Funk akkori álma most, 82 éves korában valóra válik. Jeff Bezossal és testvérével; Mark Bezossal, valamint a licit nyertesével indulhat pár perces utazására a világűrbe július 20-án a New Shepard fedélzetén. Ezzel ő lesz a legidősebb ember, aki valaha a világűrben járt.

Wally Funk. Forrás: Blue Origin

Dark mode powered by Night Eye