Zajlik a Gateway hajtóműrendszerének minősítése

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A NASA a minap számolt be arról, hogy az Aerojet Rocketdyne mérnökeivel együtt megkezdték a Lunar Gateway hajtóműveinek (AEPS) minősítési tesztjeit, melyekből összesen három kap majd helyet az űrállomáson, hogy a min. 15 évre tervezett küldetés alatt manőverezési feladatokat lássanak el.

A több helyszínen egy évig tartó tesztsorozatot július elején kezdték meg az ügynökség, a JPL, valamint az Aerojet Rocketdyne szakemberei, hogy az AEPS megfelelően működjön és megfeleljen a követelményeknek. Mindez magába foglalja az extrém rezgés-, ütés- és hőhatásnak való kitételt, és a repülési körülmények szimulálását is. A NASA arra számít, hogy a hajtóművek összesen 23 000 órát fognak működni a NASA hatalmas vákuumkamráiban zajló teljes tesztkampány során.

Rohit Shastry, az AEPS vezető mérnöke ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy: „Ez az utolsó szakasz, mielőtt teszteljük a hajtóműveket, amelyek ténylegesen repülni fognak a Gateway-en.”

Forrás: NASA

Az Advanced Electric Propulsion System (AEPS) rendszer az Aerojet Rocketdyne keze munkáját dicséri, mely a NASA ún. Technology Demonstration Missions programjának keretén belül valósult meg. Az AEPS 12 kilowattos meghajtóerőt biztosít, azaz több mint kétszer nagyobb teljesítményt, mint a jelenlegi legkorszerűbb űrbeli elektromos meghajtórendszerek. Mindezt rendkívül nagy üzemanyag-takarékosság mellett képes leadni, továbbá olyan szintű rugalmasságot kínál, melyet egy hagyományos kémiai hajtóműrendszerrel nem lehetne elérni.

Dark mode powered by Night Eye