Zöld utat kapott a harmadik Axiom misszió is

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

A NASA és az Axiom Space aláírták a harmadik kereskedelmi űrutazásról szóló szerződést a Nemzetközi Űrállomásra vonatkozóan. A misszió pontos dátumáról nem közöltek információt, de legkorábban 2023 novemberében kezdődhet meg a privát űrhajósok küldetése, melynek során várhatóan 14 napot töltenek majd az űrállomáson.

Az Axiom Space az Ax-1 és Ax-2 küldetésekhez hasonlóan 4 személyzeti, és 2 tartalék tagot javasol az Ax-3 (Axiom Mission-3) misszióhoz. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az ügynökség minden magánjellegű küldetésszolgáltatótól megköveteli, hogy az űrhajó parancsnokának egy korábban repült NASA-űrhajóst válasszon.

A felülvizsgálatot és jóváhagyást követően nevezik majd meg az Ax-3 elsődleges személyzetének tagjait, akik a NASA-val, a nemzetközi partnerekkel és a SpaceX-szel együtt fognak felkészülni a repülésre. A csapat kiképzése a jelenlegi tervek szerint idén tavasszal kezdődhet. Az Axiom Space a megállapodás révén utóbbi költségeit, valamint a létesítmények használatát, és a SpaceX által biztosított szolgáltatásokat is köteles megtéríteni.

Az Axiom-1 személyzete megközelíti az ISS-t. Forrás: NASA

A küldetés-specifikus megbízáson keresztül az Axiom Space olyan szolgáltatásokban részesül a NASA-tól, mint a személyzet ellátása, a rakomány űrbe szállítása, a tárolás valamint egyéb napi használatra szánt erőforrások. Az egyezség ezenfelül egy további, akár egy hétig terjedő készenléti időszakot is lehetővé tesz az űrállomás fedélzetén. A kontraktus természetesen tartalmazza azokat a tevékenységeket is, amit az ügynökség kérhet az Axiomtól; ideértve a hűtve tartandó tudományos minták visszaszállítását, valamint azt, hogy a misszió során felhasználhassa az Ax-3 parancsnokának idejét tudományos, vagy egyéb munkák elvégzésére.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye