Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan nevű holdjára induló helikopter projektje.

Jó hírt közölt tegnap a NASA a Dragonfly (Szitakötő) küldetéssel kapcsolatban: jóváhagyták és megerősítették a projekt kivitelezését, így az a tervezési szakasz utolsó fázisba léphet, amit aztán a helikopter és a  gyártása és tesztelése követhet. Tavaly novemberben még arról kellett beszámolnunk, hogy jelentősebb halasztást is szenvedhet a projekt, de a 2025-ös költségvetési tervezet alapján a döntéshozók engedélyt adtak a további előkészítő fázisokhoz. 

A küldetést az előzetes tervezési áttekintés szempontjából már jóváhagyták 2023 elején, de a jóval később kiadott 2024-es költségvetés miatt a jövője továbbra is bizonytalan volt. A jövő évi büdzsé tervezetben 3,35 milliárd dolláros keretet szánnak a teljes életciklusra, és a jelenlegi tervek szerint még ebben az évtizedben, legkorábban 2028 júliusában indulhatna el a Dragonfly a Titanhoz, ahová 2034-ben érkezhet meg.

Illusztráció: NASA

A fenti tervezett összeg nagyjából kétszerese az eredeti 2019-es költségkeretnek, amikor a NASA a New Frontiers űrszondás kutatóprogramjában kiválasztásra került ez a projekt is. Ezt követően többször is újratervezést írt elő az űrhivatal a túl alacsony 2020-as és 2022-es költségvetés miatt, majd a koronavírus helyzet is csak tovább növelte a kiadásokat. 

Remélhetőleg innentől már kevésbé lesz rögös útja a kis forgószárnyasnak, és 4 év múlva megkezdheti kozmikus útját, hogy aztán a Titanra megérkezve tucatnyi ígéretes helyen végezhesse kutatásait és felfedezéseit, melyek során olyan prebiotikus kémiai folyamatokat fog keresni, amelyek a Titanon és a Földünk korai szakaszában is gyakoriak lehettek, még az élet kialakulása előtt.

Illusztráció: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye