Zsinórban az 5. Starlink-indítást hajtotta végre ma hajnalban a SpaceX

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A nyugati és keleti parti küldetések egymás utáni mintája is folytatódott, ezúttal Kaliforniából indult egy Falcon-9.

Mivel ez a hónap egyelőre nem bővelkedik megbízói küldetésekben a SpaceX szempontjából, bőven van lehetőségük végrehajtani házon belüli Starlink-felbocsátásaikat. Ma hajnalban a 7-16 jelű küldetés indulására került sor a Vandenberg Űrhaderőbázisról.

A B1075 jelű Falcon-9 magyar idő szerint 3:28-kor hagyta el az SLC-4E indítóállást, 22 műholddal a rakterében. A tizedik útját teljesítő hordozó gond nélkül szelte át a különböző légköri rétegeket, majd ~65 km magasságban levált a második fokozatról, hogy megkezdje visszatérő manőverét az Of Course I Still Love You drónhajóra. Ezt a fázist is hibátlanul teljesítette, így a rakéta jelzése immár B1075.5.
A második fokozat is minden kijelölt feladatot végrehajtott, az első hosszú hajtóműves gyorsítás után egy szokásos meghajtás nélküli keringési fázis következett, majd pár másodpercre ismét beindult a Merlin-1D MVac hajtómű,  ezzel a fokozat elérte a végleges pálya hajlásszöget és magasságot. 

A Falcon rakétacsalád a zsinórban a 282., a SpaceX pedig 291. sikeres küldetését teljesítette. Idén már a 26. Falcon-9 indult, a cég pedig az idei orbitális felbocsátások 52%-át teljesítette, a világ összes indítását figyelembe véve.

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye